Едему Бекірову в «Феофанії» зробили операцію, зараз він в реанімації – дочка

10 Вересня 2019, 18:37

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Кримськотатарському активісту Едему Бекірову, який 7 вересня в числі 35 громадян України повернувся на батьківщину в рамках обміну між Україною і Росією, у вівторок, 10 вересня, лікарі київської клінічної лікарні «Феофанія» провели операцію. Зараз Бекіров відновлюється в реанімації.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook дочка активіста Елеонора Бекірова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вчора тата перевели в кардіологічне відділення «Феофанії». Сьогодні йому зробили операцію, яка тривала 5 годин. Зараз він знаходиться в реанімації. Молимося, щоб все пройшло добре!», – написала Бекірова.

Вона зазначила, що 9 місяців, які важкохворий Бекіров провів в СІЗО Сімферополя в окупованому Криму «не пройшли безслідно для нього». «Це стосується не тільки здоров’я, а й психологічного стану. З ним буде працювати психолог, який, я сподіваюся, допоможе йому морально відновитися», – додала дочка активіста.

Бекірова також подякувала всім, хто допомагав і підтримував її батька і всю їхню родину в складний для неї період.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.

В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.

Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія». За словами дружини активіста Гульнари Бекірової, Едем Бекіров два тижні буде проходити реабілітацію в Києві.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • Адвокати повідомляли ЗМІ, що Бекірова випустили з СІЗО, однак його місцезнаходження так і не було встановлено. Правозахисники і адвокати припускали, що Бекірова готують до звільнення в рамках обміну полоненими між Україною і РФ.
  • 27 серпня Едема Бекірова відразу після засідання «суду» в окупованому Криму, який випустив його з СІЗО Сімферополя, посадили на рейсовий літак до Москви, де потім помістили на конспіративну квартиру ФСБ під наглядом лікарів. Там він перебував два тижні до самого обміну.