Едем Бекіров після вивезення з Криму до Москви на обмін два тижні провів на конспіративній квартирі ФСБ

09 Вересня 2019, 10:04

Едем Бекіров, його дочка Елеонора Бекірова і президент України Володимир Зеленський в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Кримськотатарського активіста Едема Бекірова 27 серпня, відразу після засідання «суду» в окупованому Криму, який випустив його з СІЗО Сімферополя, посадили на рейсовий літак до Москви, де потім помістили на конспіративну квартиру ФСБ під наглядом лікарів. Там він перебував два тижні до самого обміну.

Володимир Балух та Едем Бекіров в літаку на шляху з Москви до Києва, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Про це Бекіров повідомив виданню Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Після засідання «суду» «суддя» пішов до нарадчої кімнати на півтори години. Потім прийшов і зачитав рішення: відпустити під зобов’язання про явку в «суд». Я був шокований, не зрозумів, що сталося; навіть адвокати очманіли, Олексій (Ладін – ред.) отетерів. Я подумав: випустять, відразу до матері поїду. Мене вивели із залу «суду» і посадили в мікроавтобус, повезли в будівлю ФСБ. Вийшов слідчий, приніс мій паспорт і каже: «Розпишися, що ти його отримав». Потім ми звідти виїхали. Дивлюся, їдемо не в бік СІЗО, а на виїзд з міста. Я кажу їм: «Ви дорогу не поплутали? Я Сімферополь добре знаю, ми не туди їдемо. Він (співробітник ФСБ – ред.) відповідає: «Ми їдемо в Москву», – розповів активіст.

У Москву Бекірова доставили рейсовим літаком, після прибуття дали повідомити рідним і адвокатам про місце перебування.

«Я запитав ще, чи є у мене вибір не летіти туди. Мені сказали, що про це навіть мови бути не може, вибору у мене немає. Сіли в літак, на звичайний рейс «Сімферополь – Москва» – я, лікар і два чекіста (співробітника ФСБ – ред.). У Москві знову зустрів бусик і відвіз на конспіративну квартиру. Де вона була, що це за місце – я так і не зрозумів. Мені нічого вже там не казали, але я перебував під наглядом лікарів. Мені дали можливість повідомити рідним, що я опинився в Москві, тому що Ладін і дочка мене шукали. Два тижні я там сидів, відпочивав і чекав», – пояснив він.

За словами Бекірова, про обмін ув’язненими між Україною і Росією він дізнався з телевізійних новин.

«Я дивився телевізор, російські телеканали. Коли побачив на форумі Путіна і Медведчука, які говорили про обмін, то зрозумів, що щось має статися. Потім вже у відкриту по телевізору почали говорити про обмін, про моряків – я зрозумів, що нас готують на обмін», – зазначив активіст.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.

В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.

Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія». За словами дружини активіста Гульнари Бекірової, Едем Бекіров два тижні буде проходити реабілітацію в Києві.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • Адвокати повідомляли ЗМІ, що Бекірова випустили з СІЗО, однак його місцезнаходження так і не було встановлено. Правозахисники і адвокати припускали, що Бекірова готують до звільнення в рамках обміну полоненими між Україною і РФ.