До КПВВ на адмінкордоні з Кримом будуть організовані офіційні пасажирські перевезення – Криклій

29 Вересня 2019, 11:11

Після завершення робіт з облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Чонгар» і «Каланчак» на адміністративнному кордоні з окупованим Кримом, які зараз виконує Укрзалізниця, до них планується організувати офіційні пасажирські перевезення. Зараз громадяни, які перетинають адмінкордон, користуються послугами нелегальних перевізників.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій Фото: mtu.gov.ua

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

«КПВВ – звісно, що ми будуємо. Наразі через певні проблеми нам передали це будівництво і замовником стала «Укрзалізниця». Вони зараз займаються цим проектом. Я думаю, що вчасно, як було поставлено президентом завдання, це все збудується – КПВВ «Чонгар» та «Каланчак». Сервісна частина там також буде збудована. І будуть відповідні станції. Ну, а конкурси на перевізників буде проводити місцева влада за нашою участю», – сказав міністр.

На уточнююче питання про те, чи на маршрутах до КПВВ будуть працювати саме офіційні перевізники, Криклій відповів: «Обов’язково».

Як повідомлялось, 20 вересня почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи триватимуть до листопада.

24 вересня голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв підтвердив інформацію про брак коштів для облаштування сервісних зон біля КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на адмінмежі з Кримом.

Нагадаємо:

  • 4 липня 2018 року Кабмін України прийняв Постанову про виділення 105,98 млн грн на будівництво тимчасових контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» і «Чонгар» та сервісних зон перед ними на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. Виконавцем робіт визначено ДП «Укрінтеравтосервіс».
  • До кінця фінансового року-2018 роботи навіть не були розпочаті, кошти повернуті до бюджету.
  • У липні 2019 року в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк заявив, що тендер на будівництво КПВВ «Чонгар», який очікували в травні, перенесений на серпень 2019 року.
  • 13 липня президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня. Зеленський побіцяв звільнити Гусєва, якщо він не впорається з цим завданням.
  • За оцінками МіТОТ, доходи тіньових «ділків» від нелегальних перевезень людей до КПВВ на адмінмежі з Кримом еквівалентні 100 млн долл. на рік і тому вони не зацікавлені у тому, що був налагоджений легальний ринок транспортних перевезень.
  • Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження в зв’язку зі зловживаннями чиновників при облаштуванні КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.