Будівництво другої черги ГЕС в Каховці може нашкодити екосистемі

24 Вересня 2019, 22:03

Під час проектування другої черги Каховської ГЕС мають бути враховані можливі негативні наслідки для природи Херсонщини. В іншому разі ми можемо втратити унікальні види флори та фауни, або й всю екосистему нижнього Дніпра, розповів «ІРС-Херсон» директор Національного парку “Нижньодніпровський” Олексій Чачібая.

«Ми ( НПП “Нижньодніпровський” – ред.) маємо безпосереднє відношення до будівництва цього об’єкту, адже відповідаємо за всю екосистему пониззя Дніпра, що може зазнати відчутної шкоди якщо не будуть враховані наші зауваження при проектуванні ГЕС», – зазначив Чачібая.

За його словами, будівництво нової черги ГЕС може мати низку наслідків для екосистеми дніпровських плавнів. По-перше буде, змінено інтенсивність течії. Шлюзи на новій електростанції будуть відкриватися лише на декілька годин на день, що зумовить різке пікове підняття рівня води у пониззі Дніпра. Задля унеможливлення підмивання дніпровських берегів доцільним є попереднє їх укріплення. Це стосується й самого міста Нова Каховка — тут може з’явитися нова бетонна набережна. Також часткове підняття рівня води може спричинити зникнення кількох дубових гаїв на островах нижнього Дніпра. Щоб компенсувати цю ситуацію, Олексій Чачібая вважає за потрібне висадити відповідну кількість нових дерев на верхніх терасах дніпровських круч. Схожа ситуація і з можливим підтопленням гніздівель кількох видів рідкісних птахів. Науковці пропонують перенести їх гнізда на більш безпечну територію.

«Наша позиція залишається незмінною. Ми виступаємо за мінімізацію можливого негативу від майбутнього будівництва ГЕС, – підсумував директор НПП “Нижньодніпровський”. – Та з точки зору науковців, є також і позитивні моменти в новому проекті. Тож ми маємо зробити все, щоб об’єкт приніс мінімум шкоди та максимум користі екології».

Нагадаємо, що рішення про будівництво другої черги Каховської ГЕС було прийнято шість років тому. Фінансувати будівництво мають іноземні донори. Наразі проект знаходиться на стадії розробки.

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/473082219942053/?__xts__[0]=68.ARBz07EPKYeMRPsqRND7LoZ6FByP0Pmpj_ONiDszNjvoowEq2XTChnxSaI-DH8gGKjVI3d92eCBd8OOILwQ55spdfLu086UOKFo3PNtwMDTrKo5cFxValOu8mxh_PgoLPqMDp-rBUfwkhGhjbeh1BTI7pY1S6AO-rMdFI3UiImHb8fStADhcRIM-w3adWwkiUTbBbEZDJIrvdYPi73Mt6oNoHoAe2mwoEfHzTCfCWW8MG7W-ce8tlx7LHWYFgRQvAT5cWIga6geJocYvvNKEox3rSSiY6RAg5luXFPr9rGEdPxnUQQskmjIcveco2RcKpXTqoNdblSIXSCQWpYBssRFJyV2A_C0SrrQxpw&__tn__=-R