Зупинку мовлення ТРК «Чорноморська» спричинив вірус-шифрувальник Scarabey

06 Серпня 2019, 08:39

Збій мовлення ТРК «Чорноморська», в ефірі якої виходить програма Центру журналістських розслідувань «Питання національної безпеки», стався через проникнення до ефірного сервера вірусу-шифрувальника Scarabey. Його автори вимагають кошти у телерадіокомпанії за зняття шифрування файлів. Відновлювальні роботи тривають. Мовлення може відновитись вже 6 серпня.

Михайло Комінко, технічний тиректор ТРК «Чорноморська» Фото: investigator.org.ua

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив технічний директор ЧТРК Михайло Комінко.

«Коли я приїхав, то побачив, що все висить, сервер не завантажуєтьсяя. З’явилося вікно з написом, що ваші файли зашифровані, напишіть сюди листа і ми вам допоможемо. Але я ж розумію, що це вірус-шифрувальник. Він зашифрував всі системні та програмні файли і базу даних з ефірними файлами. Це і графіка, і оформленням телеканалу. Я написав листа, але розумів, що це вимагання коштів. Ми зараз пробуємо листуватися, але ця дорога тільки для того, щоб зібрати більше інформації та передати її службам, які цим займаються професійно. Нам пощастило в тому плані, що відеоматеріали на мережевих папках не постраждали. Постраждали файли користувачів та файли графічного оформлення і нам доведеться все це заново створювати», – розказав Комінко.

Вірус-шифрувальник – один з різновидів шкідливих програм, які шифрують файли користувача, а потім його творці пропонують тим, хто зазнав кібератаки, викупити засіб розшифровки файлів.

За словами Михайла Комінко, наразі на ефірному сервері телеканалу тривають відновлювальні роботи. ТРК «Чорноморська» може відновити мовлення вже 6 серпня.

Він також зауважив, що важливо вжити заходи, аби після відновлення ефірного мовлення, атака не повторилася.

Як повідомлялось, увечері 3 серпня ТРК «Чорноморська» зазнала кібератаки. Був виведений з ладу ефірний сервер, що спричинило збій мовлення. Триває відновлення обладнання. Ефір може бути недоступний до 8 серпня.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2014 року після окупації Криму Росією держпідприємство РТПЦ АРК припинило трансляціюЧорноморської телерадіокомпанії. На частотах, що належать ЧТРК, незаконно розпочав мовленнятелеканал «Росія-24».
  • Телерадіокомпанія продовжила мовлення в кабельних мережах і через супутник. На початку серпня 2014 року мовлення ЧТРК з окупованого Сімферополя було повністю припинено: представники російських спецслужб і окупаційної «влади» влаштували погром в приміщенні компанії, заарештували і вилучили все обладнання.
  • Телерадіокомпанія «Чорноморська», що входить до умовного медіахолдингу екс-нардепа Андрія Сенченка, лідера Всеукраїнського руху «Сила права», була заснована товариством з обмеженою відповідальністю «B.S.-Холдинг LTD »та ДП «Чорноморське рекламно-інформаційне агентство» в грудні 1993 року. ТРК покривала мовленням практично весь Крим, протягом багатьох років була найбільш рейтинговою телекомпанією півострова, її разова аудиторія становила понад мільйон телеглядачів.
  • З окупованого Криму були евакуйовані тільки бренд «Чорноморська телерадіокомпанія» і частина колективу. Для відновлення трансляції в Києві побудована нова студія, створена мережа кореспондентських пунктів у місцях проживання вимушених переселенців по всій території країни, а також на територіях, наближених до зони бойових дій і на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, де кореспонденти працюють на нелегальному становищі.
  • За даними на 31 грудня 2016 року, 76,93% ТОВ «Чорноморська телерадіокомпанія» належать Андрію Сенченку, 23,07% правозахисній організації «Всеукраїнський рух «Сила права».