“В’язні Кремля”: у центрі Херсона встановили 121 капкан

15 Серпня 2019, 17:33

15 серпня на вулиці Суворова у Херсоні встановили 121 капкан – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму: з них 97 політв’язнів та 24 військовополонених моряків, повідомляє “ІРС-Херсон”.

Херсон – друге місто з 10-ти у регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених “В’ЯЗНІ КРЕМЛЯ”, де встановили інсталяцію зі 121-го штучного великого капкану. Організатори і партнери акції: правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Крим-SOS), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, у тому числі кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родичів і прояв солідарності.

Активісти акції “В’язні Кремля” розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, які незаконно перебувають у Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах лежать речі бранців Кремля – взуття, одяг. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бирка з написом “Сделано в Кремле”.

В акції  взяли участь родичі політв’язнів: Гульнара Бекірова, дружина кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який уже 247 дні перебуває у СІЗО Сімферополя, і Людмила Шумкова – тітка екс-учасника «Правого сектору», учасника бойових дій на Донбасі Олександра Шумкова, викраденого на території України і засудженого в РФ до 4-х років позбавлення волі за «участь в екстремістських організаціях», Антон Кориневич, постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим; Таміла Ташева, співзасновниця, координаторка громадської організації “Крим-SOS”; Ліза Мей, активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov; Михаило Батрак, співкоординатор ініціативи “Кримський процес”.

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/362124814717431/?__xts__[0]=68.ARDwOPPpaTWwrpeWWalgaoH7lBetpci0fce426E8NengfkGkj13f-VQETkIDKcQwoSbXn7_Wj-eLX7t6nZAodRKpOZfkODB3M01B02l0BU8DKyHFPQV0VtiUIweWWx66KlFdg6aA9gOkYHXP0lSX3YNaAHTyJV5Gc3AIQhCbbX5vYQi0Pz1bcnXxSr8qGzOkp4L-zzaqvQ1vcfHHbeM0NyyYp1kA3GAEeLxD1ODeBmcHIahIKVCZjgxqKbadSA2BYIcGdi4CnbXtjv4KGPCy8NpxOoNht5xH3H3GL2ADT2aTBqEvrVVU_NjDlp1MvXalAPnVLsxYcwhNWTaGOb1AtuREOyanh7XinhW1aQ&__tn__=-R