У Криму Едему Бекірову призначили нову медичну експертизу – адвокат

21 Серпня 2019, 17:53

Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

В окупованому Криму тяжкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекірову призначили проведення нової медичної експертизи, яка повинна дати висновок, чи дозволяє його стан здоров’я утримання в СІЗО Сімферополя.

Про це повідомив адвокат політв’язня Олексій Ладін в відеокоментарі, опублікованому громадським об’єднанням «Кримська солідарність», передає “ІРС-Херсон” з посиланням на Центр журналістських розслідувань.

За його словами, Бекірова мають вивезти до лікарні в середу, 21 серпня.

«Планується вивезення Едема Бекирова в лікарню ім. Семашко. Наскільки чергове обстеження чи консультації фахівців будуть обгрунтованими, покаже час. Принаймні і в матеріалах кримінальної справи і у всіх зацікавлених осіб є незалежний медичний висновок, який було зроблено двома докторами медичних наук за моїм клопотанням, про те, що у Едема Бекирова є хвороби, що перешкоджають утриманню під вартою», – сказав Ладін.

Як повідомлялось, 20 серпня «Верховний суд Криму» задовольнив апеляційну скаргу адвокатів тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова і скасував рішення про передачу його «кримінальної справи» на розгляд до «Красноперекопського районного суду», залишивши її в підсудності «Центрального районного суду» м.Сімферополя.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 15 липня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Бекірова нібито перевели в лікарню. Однак дочка активіста Елеонора Бекірова повідомила, що батька перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він досі не отримує. У Бекірова значно погіршився стан здоров’я.
  • Кримінальну справу Бекірова направили з Сімферополя для розгляду по суті в «Красноперекопський районний суд». У Красноперекопську немає ізолятора тимчасового утримання, найближчий знаходиться в Армянську, умови утримання якого загрожують життю Бекірова, крім того, він може не пережити етапування із СІЗО Сімферополя.
  • 8 серпня «Верховний суд Криму» продовжив до 11 жовтня термін утримання під вартою Едему Бекірову.