У Херсоні може з’явитися представництво “Кримського дому”

13 Серпня 2019, 19:57

Фото Херсонської ОДА

У Херсоні може з’явитися представництво “Кримського дому”.

Про ініціативу відкрити проєкт у прикордонній з Кримом області розповів голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв 13 серпня під час круглого столу, присвяченого Міжнародному дню корінних народів, повідомляє “ІРС-Херсон”.

За його словами, ідея створення «Кримського дому» у Херсоні з’явилась під час його та постійного представника Президента України в АР Крим Антона Кориневича спільної зустрічі з лідерами кримськотатарського народу – Мустафою Джемільовим і Рефатом Чубаровим.

«Говорили про те, що не дуже справедливо мати «Кримський дім тільки у Києві. Нам потрібно мати «Кримський дім» у Херсоні, на землі, що стала другою батьківщиною для багатьох кримських татар, які змушені були залишити свої домівки після 2014 року. Ми готові допомогти, готові разом виходити з ініціативою, якщо необхідно, у пошуку приміщення, можливо, у пошуку земельної ділянки для того, щоб побудувати такий «Кримський дім» у Херсоні», – зазначив Гусєв.

Програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв, який брав участь у роботі круглого столу за допомогою скайпу, підтримав цю ініціативу.

Нагадаємо, ДП Кримський Дім є платформою для культурних та правозахисних заходів та ініціатив, навчальних програм, наукових досліджень, майданчиком для обговорення соціально важливих процесів та явищ. Був сформований у 2015 році з метою забезпечення прав і свобод громадян України, в тому числі – національних меншин та корінних народів на тимчасово окупованій території України.

Нещодавно Херсон став другим після Маріуполя містом, в якому “Кримським домом” вперше ініційовано дискусію про сучасність та майбутнє окупованого півострова у рамках культурно-соціального проекту «Кримський дім об`єднує серця». Також вперше у Херсоні відбулися літературні читання та презентація першої українсько-кримськотатарської антології «Кримський інжир» за участі кримських поетів Аліє Кенжалієвої та Сеяре Кокче.