Прокуратура АРК та ДПСУ офіційно підтвердили доставку танкера MRIYA в порт Херсона (відео)

28 Серпня 2019, 07:45

Танкер MRIYA у Херсонському морському порту (нафтогавань) Фото: прокуратура АРК

Прокуратура АРК та ДПСУ офіційно підтвердили доставку заарештованого Апеляційним судом Херсонської області танкера MRIYA в Херсонський морський порт, повідомляє “ІРС-Херсон”.

Інформація про транспортування судна в Херсон опублікована на Telegram-каналі відомства у віторок, 27 серпня та на сайті Держприкордонслужби.

«Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії, прикордонні оперативні підрозділи Азово -Черноморского регіонального управління ДПСУ, співробітники СБУ в АР Крим, разом з морською охороною виконали рішення суду з супроводу арештованого судна MRIYA до місця зберігання. Через відмову капітана судна виконувати рішення суду і фактично самоусунення від виконання своїх обов’язків з управління судном і командою, правоохоронці доставили судно з акваторії Чорного моря в порт Херсона. В даний час судно MRIYA знаходиться в Херсонському морському порту під охороною», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Як зазначають у Держприкордонслужбі, правоохоронцям довелось 4 доби доставляти судно з акваторії Чорного моря до порту Херсона. За словами прикордонників, “представники судновласника намагаються дискредитувати законні дії правоохоронців різними шляхами, у тому числі через засоби масової інформації”.

Як повідомлялось, Державне бюро розслідувань відмовило у відкритті кримінального провадженняза скаргою власника танкеру MRIYA -ТОВ «Тефін» – на дії СБУ із арешту судна та транспортування його до Херсонського морського порту.

З 23 серпня танкер MRIYA знаходиться біля причальної стінки ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні, куди його доставили двома буксирами.

Попри попередні заяви ТОВ «Тефін» про те, що пальне, яким танкер завантажився у нейтральних водах, призначалось для подальшої перевалки на румунський танкер, після прибуття до Херсону було здійснено розтаможення вантажу, яке обійшлося у 16 млн грн.

Танкер Django, що стоїть біля терміналу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» і також належить ТОВ «Тефін», ймовірно, очікує на перевантаження пального з танкеру MRIYA.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці провели обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду.
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міськсуду й заарештував судно MRIYA.
  • 20 серпня співробітники СБУ та Держприкордонслужби України під процесуальним керівництвом прокуратури АРК виконали рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA.
  • 23 серпня Танкер MRIYA доставлено до причалу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».