Правоохоронці виконали рішення суду про арешт танкера MRIYA – СБУ

20 Серпня 2019, 19:11

Співробітники СБУ та Держприкордонслужби України під процесуальним керівництвом прокуратури АРК виконали рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA, який перебуває В Чорному морі в територіальних водах України. Капітан судна відмовився добровільно слідувати в український порт.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію спецслужби.

«Наразі слідчими та оперативниками СБУ і Азово-Чорноморського регіонального управління і військовослужбовцями морської охорони Державної прикордонної служби, під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим виконано рішення Апеляційного суду Херсонської області щодо накладення арешту на судно MRIYA», – йдеться у повідомленні.

У даний момент танкер знаходиться в Чорному морі в територіальних водах України.

«Згідно з чинним законодавством правоохоронці повідомили капітану судна рішення суду щодо арешту танкера. Разом з тим, капітан відмовився добровільно слідувати в порт міста Херсон або іншого найближчого порту України, та фактично самоусунувся від виконання своїх обов’язків з керування судном та командою», – додали в СБУ.

Танкер MRIYA вийшов з порту Херсон одразу після рішення Херсонського міського суду про відмову в арешті судна, і,  за даними marinetraffic.com, перебував на межі нейтральних вод та територіальних вод України. Вийшовши до нейтральних вод, судно вимкнуло AIS і зупинилося у безпосередній близькості до танкеру Balt Flot 16 (прапор РФ, порт приписки Петербург). За усталеною схемою контрабанди, у нейтральних водах без відкриття/закриття кордону відбувається перевантаження пального, яке в подальшому може опинитися на українському ринку.

Наразі AIS судна вимкнений.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці провели обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міськсуду й заарештував судно MRIYA.
  • 20 серпня прокуратура АРК повідомила про виконання рішення суду про арешт танкера  MRIYA.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».