Херсонський апеляційний суд заарештував нафтовоз “MRIYA”

19 Серпня 2019, 12:46

19 серпня колегія суддів Херсонського Апеляційного суду задовольнила позов прокуратури АРК та скасувала рішення міського суду Херсона стосовно корабля “MRIYA”, повідомляє “ІРС-Херсон”.

13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA. Невдовзі судно вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.

Апеляційний суд, в свою чергу, постановив накласти арешт на судно, вилучити з корабля печатки на важливі для слідства документи та зобовязати ДПС України не здіснювати оформлення судна “MRIYA” на вихід з акваторії Херсонського порту.

В прокуратурі АРК вважають, що судно є речовим доказом, тож має бути вилучено у власника та передано на зберігання відповідним службам. Сама ж “MRIYA” вже другий день знаходиться у нейтральних водах Чорного моря в районі Одеси.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці проводили обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA.
  • 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. В СБУ заявили, що «справа на контролі».
  • 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».