Ексголові Генічеської РДА Німетуллаєву повідомили про підозру у фінансуванні «Самооборони Криму»

07 Серпня 2019, 10:34

Сейтумер Німетуллаєв Фото: veteransrussian.ru

Правоохоронні органи АРК повідомили про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму» ексголові Генічеської РДА Сейтумеру Німетуллаєву, який переховується в окупованому Криму. Німетуллаєв вже підозрюється в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, у зловживанні службовим становищем і посяганні на територіальну цілісність України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури АРК.

Як вказали у відомстві, у ході досудового розслідування у кримінальному провадженні здобуто достатньо доказів для повідомлення громадянину України Н. про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст.260 КК України (створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань).

«Слідством встановлена причетність громадянина Н. до фінансування, у лютому-березні 2014 року, непередбаченого законами України збройного формування «Самооборона Криму». А також, встановлено, що вказаний громадянин надавав приміщення готелю та кафе, що розташовані у селищі Чонгар, Генічеського району, Херсонської обл., у користування так званим «самообронівцям» та спецслужбам РФ, для організації їх штабу та місця проживання», – йдеться у повідомленні.

Прокуратура АРК нагадала, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом створення та діяльності на тимчасово окупованій території Криму непередбачених законом збройних формувань та їх фінансування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 260 КК України, яке перебуває у провадженні слідчого відділу Головного управління Національної поліції в АРК та Севастополі.

У повідомленні не вказується ім’я громадянина України, якому повідомлено про підозру. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про екс-голову Генічеської райдержадмінстрації Херсонської області Сейтумера Німетуллаєва, який ще в 2014 році втік до окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА – в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Німеттулаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • Кримінальне провадженні стосовно Німетуллаєва розглядається в Подільському районному суді Києва.
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він до цих пір отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.