Батьки військовополоненого моряка Сергія Чуліби: “Віримо, що хлопці скоро будуть вдома”

06 Серпня 2019, 20:00

Вже тиждень, як у родині військовополоненого моряка буксира “Яни Капу” Сергія Чуліби оселилася Джессі – чотирилапий  член екіпажу захопленого судна.

Собаку, яка перебувала на буксирі «Яни Капу» під час захоплення в нейтральних водах Чорного моря українських кораблів ФСБ РФ у листопаді 2018 року, віддали родині Сергія Чуліби, яка мешкає у Каховці, що на Херсонщині. Після арешту українських моряків собаку забрали співробітники прикордонної служби ФСБ РФ у Керчі. Переговори про те, як повернути собаку, тривали близько чотирьох місяців. Щеплення та отримання необхідних документів, перетин КПВВ, і от – Джессі вже тиждень на материковій Україні.

Днями у родині Сергія Чуліби побував цілий десант українських журналістів – аби побачити вже легендарну Джессі та дізнатися останні новини з життя військовополонених українських моряків.

“Ми усі стали однією великою родиною, одним цілим. Ми переписуємося, спілкуємося”, – розповідає Роман Чуліба про рідних усіх 24-х українських бранців. – Нас запитали, чи можемо взяти Джессі до себе. Адже лише ми мешкаємо не у квартирі, а у приватному будинку”.

У родині полюбляють тварин, тож довго не вагалися.

“У нас своїх двоє собак та пятеро котів,  – посміхається Роман Чуліба. – Джессі для нас тепер як член родини. Вона вже майже адаптувалася, та подекуди помітно, що ще відчуває себе ніби гостею”.

“Якщо у нас вже є перший член екіпажу, значить хлопці вже скоро будуть вдома”, – вірять батьки Сергія та пригадують зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським. А ще поїздки до Москви на судові засідання, де є змога бодай подивитися в очі рідному сину.

“Один погляд один одному в очі – і більше нічого не потрібно. Я знаю, що сину важко. Проте він сильний, усе витримає”, – зі сльозами каже мама моряка Любов Чуліба і показує стос листів від сина, отриманих буквально перед приїздом журналістів, у кожному з яких дрібним акуратним почерком написано “Дуже-дуже сильно люблю вас”.

У грудні минулого року Сергій Чуліба мав намір одружитися, тож наразі моряка в Україні разом з родиною чекає і наречена. І чотирилапа Джессі, яка вже стала символом боротьби за свободу.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.
  • До 9 липня слідче управління ФСБ висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • 15 липня МЗС РФ повідомило, що обговорює з Україною обмін 24 захоплених в нейтральних водах Чорного моря військовополонених моряків ВМСУ.
  • 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив до кінця жовтня термін утримання під вартою всім 24 українським військовополоненим морякам.
  • 23 липня військовополонені моряки почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.