Акція “В’язні Кремля”: в центрі Херсона з’явиться більше сотні капканів

13 Серпня 2019, 11:14

Правозахисники та родичі політв’язнів розпочинають регіональний тур 10 містами України на підтримку в’язнів Кремля – українців, які незаконно знаходяться у в’язницях Російської Федерації та в окупованому Криму.

Як розповіла голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, мета акції “В’язні Кремля” – підтримати українських політичних ув’язнених і військовополонених, допомогти їхнім родинам та продемонструвати солідарність різних міст України у протистоянні російській агресії, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми хочемо нагадати суспільству, що сьогодні сотні українських громадян ув’язнені Кремлем і перебувають за ґратами через сфальсифіковані та політично вмотивовані справи. Кремль саджає за свободу вираження думок, участь в мирних зібраннях, політичні переконання та віросповідання, а також через те, що пропаганда вимагає підживлення для образу ворога. Українці, як і за часів ГУЛАГу, досі сидять у російських в’язницях, як і тоді кримські татари знову небажані на свої землі у Криму», – сказала вона.

В десяти містах країни буде розміщено інсталяцію зі 121 капкану. Вони символізують 97 політв’язнів, яких Кремль почав хапати, починаючи з 2014 року, та 24 українських військовополонених моряків, що потрапили у полон наприкінці 2018 року.

Регіональний тур триватиме два місяці – з середини серпня до середини жовтня – і розпочнеться з акцій в Одесі (13 серпня) і Херсоні (15 серпня). Після цього активісти відвідають Харків (3 вересня), Маріуполь (6 вересня), Запоріжжя (10 вересня), Дніпро (12 вересня), Львів (16 вересня), Чернівці (19 вересня), Вінниці (1 жовтня) і Чернігів (10 жовтня)

В рамках туру відбудуться вуличні акції, прес-конференції, а також покази документальних фільмів та дискусії про політв’язнів та порушення прав людини в Криму.

Всі небайдужі городяни зможуть проявити солідарність, написати листи політв’язням або надати допомогу Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля. Крім того, можна долучитися до глобальної акції #SaveOlegSentsov, яка постійно набирає волонтерів. Учасники проводять публічні акції, координують міжнародну підтримку бранців Кремля, займаються листуванням, направляють звернення, поширюють інформацію у соціальних мережах.

Організатори і партнери акції: правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Крим-SOS), кампанія #SaveOlegSentsov та Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

  • 28 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8205 «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами». Авторами документу виступили перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, нардепи від Радикальної партії Олег Ляшко і Юрій Шухевич, від БПП Ірина Луценко і Рефат Чубаров, від «Народного фронту» Максим Бурбак і позафракційний нардеп Андрій Білецький.
  • Правозахисники закликали народних депутатів доопрацювати текст законопроекту з урахуванням досвіду правозахисних організацій, міжнародних організацій та норм міжнародного гуманітарного права.
  • Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що законопроект №8205 несе у собі серйозні ризики та загрози. Якщо документ буде ухвалений, правовий статус українських політв’язнів в РФ і на окупованих територіях буде визначати СБУ, яка не зможе перевірити цю інформацію. Крім того, згідно з документом, для того, щоб реалізувати свої пільги та право, заручник має особисто отримати посвідчення, тобто після звільнення. Відповідно, грошову допомогу політв’язень та його родина зможуть отримати, лише коли він вже буде звільнений.
  • 26 липня 2018 року Кабмін України прийняв рішення про підтримку сімей політв’язнів Кремля. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що сім’ї політичних в’язнів будуть отримають по 100 тис грн.
  • Українці-політв’язні Кремля, полонені на окупованих територіях та їхні родини не можуть отримати виділені з держбюджету 88 млн грн на правову допомогу, повідомила голова правління благодійного фонду Восток-SOS Олександра Дворецька