У Криму у важкохворого активіста Едема Бекірова виявили запалення легенів – дружина

10 Липня 2019, 11:38

У Криму у важкохворого активіста Едема Бекірова, який утримується у СІЗО Сімферополя, виявили запалення легенів.

Про це під час дискусії про сучасність та майбутнє окупованого півострова у рамках культурно-соціального проекту «Кримський дім об`єднує серця» у Херсоні повідомила дружина Едема Бекірова Гульнара Бекірова.

“Це хвора людина. Він інвалід першої групи. У нього 10 діагнозів, 3 з яких не допускають утримання у СІЗО. Три дні назад мені сказав Олексій Ладін (адвокат – ред.), що вони узнали, що Едем має запалення легенів. Йому пропонували антибіотики, але не сказали чому. Зробили офіційний запит. Узнали, що в нього плюс ще додаткове запалення легенів. Він приймає антибіотики”, – повідомила Бекірова.

За її словами, донька Бекірових писала більше 15-ти заяв та отримувала відмови щодо зустрічі з батьком. Вони бачились лише  у залі суду за скляною кабіною. У дружини зв’язку з чоловіком немає.

“Ми маємо можливість листуватися. Я пишу листи, фотографую, передаю адвокату, адвокат передає один раз у п’ять днів чоловікові. У нас немає зв’язку”, – повідомила Бекірова.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 7 червня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Бекірову до 12 серпня.
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму.