На Херсонщині за хабар судять кандидата у народні депутати (відео)

02 Липня 2019, 15:14

Колегія судей Новокаховського міського суду Херсонської області розглядає кримінальну  справу за статтями  “Злочини у сфері службової діяльності; Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”.

Обвинуваченим виступає Антонівський селищний голова та кандидат у народні депутати, самовисуванець по 183 округу Ігор Семенчев.

Нагадаємо, за інформацією правоохоронців, Ігор Семенчев вимагав від одного з підприємців 80 тисяч доларів за виділення в оренду земельної ділянки. Гроші передавалися 4 вересня 2013 років через водія голови селищної ради. Оперативники затримали посередника, але сам Ігор Семенчев зник. Його оголосили в міжнародний розшук. Утікача затримали через кілька місяців, 7 лютого 2014 року, в Кишиневі (Молдова). Доставили в Херсон і помістили за санкцією суду у слідчий ізолятор. Однак згодом обвинувачений вийшов на свободу під домашній арешт.

Справа у суді розглядається вже 6 років. Спочатку вона слухалася у Херсонському міському суді, потім  – у Геніческому районному. Згідно з судовими реєстрами, зазвичай судді заявляли про самовідвід у розгляді кримінальної справи Семенчева та неможливість утворити колегію. Тож справа кочує з одного суду до іншого. Наразі вона передана до Новокаховського міського суду.

На засіданні 2 липня колегія судей Новокаховського міського суду Херсонської області перенесла розгляд справи Антонівського селищного голови Ігоря Семенчева на 30 липня. Це рішення було прийнято через неявку двох з трьох свідків.

Прокурор, що веде справу Семенчева в коментарях журналісту Центру журналістських розслідувань та медіа-центру “ІРС-Херсон” відмовив, а ось сам підсудний розповів, що вважає кримінальне провадження проти нього політичним переслідуванням ще з часів президента Віктора Януковича.

«Вся ця історія, що триває вже 6 років — це помста можновладців часів режиму Януковича мені як Антонівському селищному голові. На моїй території побудував дім колишній губернатор від “Партії Регіонів” (Микола Костяк — ред.), якому я завадив захопити частину рекреаційної зони на березі», – заявив нашому кореспондентові Семенчев.

З іншого боку, голова громадської організації “Антонівська хвиля” Ганна Зарудна, що здійснює моніторинг перебігу судового процесу, заявляє, що саме Семенчев незаконно надає у власність земельні ділянки на березі Дніпра, а з Костяком Антонівський голова завжди був у дружніх відносинах.

“Ситуація з забудовою Костяка виглядає зовсім не так. Цьому незаконному будівництву протидіяла саме наша організація, а не Семенчев. Те, що по справі Костяка зараз відбуваються суди, так це за нашим зверненням до прокуратури. Я знаю, що у Семенчева та Костяка дружні стосунки були в цей час, не знаю, може вони чогось там не поділили, але берег було зруйновано, а водну акваторію забудовано», – розповіла Зарудна.

Відповідаючи на питання нашого кореспондента, Семенчев відповів, що він не бачить судове провадження щодо нього причиною для відмови від участі у позачергових  парламентських виборах. Навпаки, він запевняє, що ладен у разі своєї перемоги у мажоритарному окрузі 183 відмовитись від депутатської недоторканості до закінчення судового процесу.

“Мені абсолютно не потрібна ніяка недоторканість, а потрібно довести це діло до логічного закінчення та поставити в ньому логічну крапку”, – заявив Семенчев.

На наступне засідання, що відбудеться 30 липня – вже після позачергових виборів до Верховної Ради, суд викликав 5 свідків по цій справі.

Подробиці дивіться на відео.