Кримські дискусії у Херсоні: про майбутнє півострова, деокупацію Криму та подачу дніпровської води

09 Липня 2019, 17:51

Херсон став другим після Маріуполя містом, в якому “Кримським домом” вперше ініційовано дискусію про сучасність та майбутнє окупованого півострова у рамках культурно-соціального проекту «Кримський дім об`єднує серця».

Головними питаннями на зібранні стали стратегія та тактика деокупації Криму, подача на півострів дніпровської води та доля незаконно ув’язнених силовими структурами РФ кримців та жителів материкової України. Спікерами дискусії вступили:

Ільмі Умеров – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу;
Юсуф Куркчі – перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій;
Алім Алієв – правозахисник та програмний директор Кримського Дому, співзасновник громадської ініціативи «Крим SOS»
Антон Кориневич, постійний представник Президента України в АРК
Гульнара Бекірова-Алідінова – дружина політв’язня Едема Бекірова, заступниця голови Генічеської райдержадміністрації;
Ісмаїл Халіков – представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим.

Ільмі Умеров, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу зазначив, що продовження та посилення міжнародного тиску на РФ через анексію Криму має прискорити процес повернення півострова до складу України. Та в разі недієвості цих методів припускає можливість силового конфлікту.

“Санкції економічні, політичні, дипломатичні повинні тільки посилюватися до такої міри, щоб був реальний результат. Якщо результату не буде (я останнім часом частіше і частіше про це говорю), не виключаю військовий варіант розвитку подій, тому що територію потрібно відстоювати, за територію потрібно боротися, територіальну цілісність необхідно відновлювати. І звичайно це має відбуватися під прикриттям НАТО, провідних держав в світі. Мир за всяку ціну Україні не потрібен, Україні потрібен мир після перемоги, після відновлення територіальної цілісності”, – вважає Ільмі Умеров.

“Держава-окупант повинна вирішувати питання щодо господарської діяльності на анексованій території самотужки, самостійно. Державу-окупанта ми в Крим не запрошували, відповідно — вона повинна це вирішувати самотужки”, —  відповів на питання стосовно подачі дніпровської води до тимчасово окупованого півострова Антон Кориневич, постійний представник Президента України в АРК.

Також в ході дискусії обговорено питання політичних в’язнів на півострові, зокрема Гульнара Бекірова розповіла про критичність стану здоров’я її чоловіка – Едема Бекірова:

“Сьогодні 210-й день незаконного утримання, знущання, катування, – по-іншому це не назвеш. Це хвора людина. Він інвалід першої групи. У нього 10 діагнозів, 3 з котрих не допускають утримання у СІЗО”.

Надалі “Кримський дім” планує провести аналогічні заходи в інших, прикордонних з Кримом, регіонах.

10 липня у Херсоні  у рамках проекту «Кримський дім об`єднує серця» відбудеться концерт Усеїна Бекірова — відомого кримськотатарського музиканта, джазового піаніста, композитора, аранжувальника та саунд-продюсера; Айсель Балич – кримськотатарська співачка, виконавиця джазу, рок, поп та фольклорних композицій.

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/2168296666621217/?modal=admin_todo_tour