З окупованого Криму повернувся капітан судна «ЯМК-0041» Віктор Новицький

15 Червня 2019, 06:03

З окупованого Криму в п’ятницю, 14 червня, повернувся на материкову Україну капітан очаківського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктор Новицький, якого «Балаклавський райсуд» Севастополя засудив до штрафу за нібито «браконьєрство». Решта четверо членів екіпажу судна, затриманого в травні 2018 року російським прикордонним кораблем в Чорному морі біля кримського берега, повернулися з півострова ще в жовтні.

Капітан «ЯМК-0041» Віктор Новицький на КПВВ «Каланчак», 14.06.2019

Новицький перетнув адмінкордон з Кримом в контрольному пункті в’їзду-виїзду «Каланчак», повідомляє медіа-центр “ІРС-Херсон”.

«Я радий бути знову в Україні. Більше нема, що сказати, хочу вибачитись перед представниками ЗМІ тому, що я дві доби не спав», – сказав Новицький журналістам, які кілька годин чекали його на КПВВ.

Капітан «ЯМК-0041» Віктор Новицький

Як повідомив представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АРК і Севастополя Ісмаїл Халіков, який також зустрічав капітана «ЯМК-0041», кілька днів тому в Москві відбулася зустріч омбудсменів України і Росії Людмили Денисової і Тетяни Москалькової, одним і результатів якої стала можливість для Новицького повернутися з Криму додому на материкову Україну.

Представник Уповноваженої з дотримання прав жителів АРК і Севастополя Ісмаїл Халіков 

Халіков також зазначив, що ніяких кримінальних проваджень щодо Новицького в Україні немає.

Як повідомляє видання «Кримінформ», в п’ятницю, 14 червня, «Балаклавський районний суд» Севастополя визнав винним капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького за ч.3 ст. 256 КК РФ «в незаконному видобутку водних біологічних ресурсів» і призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 550 тисяч рублів.

Капітан «ЯМК-0041» Віктор Новицький в «Балаклавському райсуді» Севастополя, 14.06.2019 Фото: c-inform.info

При цьому «суд» врахував перебування Новицького під вартою з 11 травня по 1 листопада 2018 року і повністю звільнив його від сплати штрафу. У той же час капітан буде зобов’язаний «відшкодувати збиток» в розмірі майже 440 тисяч рублів.

Нагадаємо:

  • 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів. У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.
  • ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). «Суд» в Криму заарештував Новицького.
  • Омбудсмен України Людмила Денісова заявила, що у рибалок українського судна «ЯМК-0041» вилучили паспорти, їх примусово утримують у Криму і постійно чинять психологічний тиск. 14 жовтня вдалося повернути на підконтрольну територію Укрнаїни члена екіпажу «ЯМК-0041» Геннадія Отичка, у якого у Очакові померла матір.
  • 30 жовтня з окупованого Криму повернулись семеро українських рибалок з суден «ЯМК-0041» (троє) та «ЯОД-2105» (четверо), затриманих російськими прикордонниками в Чорному морі біля кримського узбережжя. Водночас до Криму повернулись семеро рибалок керченського судна «Норд», затриманого українським прикордонниками у Азовському морі.
  • 1 листопада 2018 року в Криму випустили з СІЗО Сімферополя капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького і двох українських рибалок з села Стрілкове на Херсонщині, затриманих російським прикордонниками на моторному човні в затоці Сиваш.