Поліція фальсифікує факти та затягує розслідування вбивства Гандзюк — батько

05 Червня 2019, 10:45

Вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк організував колишній співробітник правоохоронних органів, тому слідство всіляко затягується та докази намагаються сфальсифікувати.  Про це заявив батько Катерини Віктор Гандзюк на акції протесту «Безкарність вбиває» пам’яті 5-річного Кирила Тлявова у Херсоні.

“Тільки дії активістів та родини спонукали слідство до роботи. Наразі кадрові зміни не проведено, керівництво поліції залишається те саме. Замовники вбивства Каті досі не знайдені”, – зазначив батько активістки.

Віктор Гандзюк повідомив, що після вбивства його доньки, яке набуло суспільного розголосу, злочини зі сторони поліції припинились. Але зараз, за його словами, стався новий випадок протиправних дій правоохоронців, що призвели до загибелі Кирила Тлявова.

“5-річна дитина загинула і знову ми бачимо спробу фальсифікації, спробу укриття винних, спроба обману. З цим потрібно закінчувати, бо завтра на цьому місці може опинитись будь хто з вас. Я не хочу, щоб ви також ховали своїх дітей, та розумію, що на даному етапі будь-який злочин, скоєний поліцейськими буде фактично непокараний“.

Також батько Катерини Гандзюк заявив, що через недбальство у розслідуванні резонансних злочинів вимагає відставки керівництва Національної поліції та особистого контролю новообраним президентом перебігу розслідувань.

“Я звертався до президента поки що особисто, а не публічно, та на даний момент ніякої реакції з його сторони я не дочекався”, – повідомив Віктор Гандзюк.

Нагадаємо, п’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними. Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосить їм вироки 6 червня.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померлав київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісіющодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права заставиІгоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозруголові Херсонської облради Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештувавМангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет. 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет. 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 18 квітня 2019 року Павловському змінили підозру: замість «організації убивства» його дії перекваліфіковані на ст.396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).
  • 25 квітня речник ГПУ повідомив, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства Гандзюк: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Микиті Грабчуку і Сергію Торбину  змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, було повідомлено про нову підозру Владиславу Мангеру, тепер його підозрюють не в замовленні вбивства, а в замовленні побиття Гандзюк.
  • 7 травня ГПУ направила до суду обвинувальний актстосовно п’яти людей, яких обвинувачують у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, що спричинили її смерть.