Під Херсоном відбувся етно-козацький фестиваль “Бомбандери”

10 Червня 2019, 09:43

Любителів історії зібрав етно-фестиваль “Бомбандери”, що традиційно відбувається на початку червня під Херсоном. Учасники та гості заходу мали нагоду наочно ознайомитись з історією українського козацтва, дізнатись більше про козацький побут та військові традиції січовиків. Окрім реконструкції повсякдення XVII – XVIII ст., організатори надали можливості учасникам фестивалю ознайомитись з макетами зброї українських козаків та принципами їх військової доктрини.

“Цей фестиваль, насправді, – це поминки Запорізької Січі, – розповідає організатор дійства, науковець та реконструктор Андрій Лопушинський. – Після наказу імператриці Катерини про ліквідацію Січі, багато козаків подалися в наші краї, та оселились саме тут, на південних кордонах тогочасної Російської імперії. Ходять легенди про останнього козака, що уникнувши примусового переселення разом із побратимами на Кавказ, прожив до глибокої старості саме в цій місцевості. Тож місце проведення фестивалю обрано не випадково — ці локації зберегли пам’ять про останніх українських козаків, що спілкуються з нами тепер тільки зі сторінок підручників. Ми маємо на меті популяризувати героїчні сторінки вітчизняної минувщини та сподіваємось з кожним роком залучати все більше людей до нашого фестивалю-реквієму”.

“Бомбандери” проходить вже більше 10 років та з кожним роком приваблює все більше не байдужих до історією українського козацтва відвідувачів.