На Херсонщині впровадження Нової української школи загальмували на місцях

11 Червня 2019, 09:37

У двох районах Херсонщини – Високопільському та Олешківському – освітня реформа щодо впровадження Нової української школи минулого року виявилася зірваною. Про це директор департаменту освіти, науки та молоді Херсонської облдержадміністрації Євген Криницький повідомив під час круглого столу «Нова українська школа. Виклики та здобутки», передає медіа-центр “IPC-Херсон”.

Як виявилося, у районах скасовувалися та затягувалося проведення тендерів, а також місцеві депутати не збиралися на сесії аби розподілити виділені на НУШ кошти.

“Деякі навчальні заклади абсолютно відверто зірвали перехід до програми “Нова українська школа”. Поодинокі комунальні установи по суб’єктивним причинам затягували проведення торгів на закупівлю матеріалів. Наприклад, в Олешківському районі торги відбулись лише в серпні, тобто за кілька тижнів до початку нового навчального року. У Високопільському район же не провели минулоріч торгів зовсім, чим фактично унеможливили впровадження програми”, — повідомив Криницький.

Чиновник зауважив, що в свою чергу Міністерство освіти та профільний департамент при ХОДА, провели всі необхідні фінансові операції ще у квітні минулого року, та так як питання не було внесено до порядку денного на сесіях місцевих рад — кошти не було перерозподілено. Він вважає, що на це вплинула необхідність дофінансування програми з місцевих бюджетів: для міст — 30% від загальної суми, для ОТГ — 10%.

Для тих же шкіл у районах області, що більш серйозно віднеслись до впровадження програми “Нова українська школа”, це рішення вже має перші плоди — за державний кошт оновлено матеріально технічну базу тих навчальних закладів, гроші до яких потрапили вчасно. Найкращий показник щодо впровадження НУШ на Херсонщині та придбання необхідного обладнання – у Нижньосірогозького району.

Нагадаємо, у 2017 році 100 шкіл у різних регіонах України в рамках експерименту МОН перейшли на новий Державний стандарт початкової освіти — Нова українська школа. А вже з наступного навчального року зміни були запроваджені в усі школах країни. Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Як зазначається на сайті МОН, “головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті”.