Херсонський депутат оскаржуватиме новий український правопис у суді

05 Червня 2019, 11:16

Депутат Херсонської міської ради та адвокат Дмитро Ільченко (Ільченко також – один з адвокатів голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера у справі  Гандзюк – ред.) оскаржуватиме у суді новий український правопис. Позовна заява до суду на Кабмін вже подана.

Ільченко є представником позивача – малолітньої дитини.

Про це повідомив сам депутат та юрист у соцмережі.

“Щойно подав позов щодо оскарження нового правопису. Так, мені гидко, коли знищуються над українською мовою виключно заради того, щоб відмити гроші для передруку всіх підручників в країні. Дитина, яку я представляю, сама запитала мене, чи можна щось зробити, щоб не треба було писати “павза” та “проєкт”. Основна підстава позову: Кабмін не може змінювати українську мову. Він може сприяти її розвитку, але не міняти напрямок цього розвитку. Ніхто не говорить “проєкт” та не літає в Атени на индиках (знаю, що индик зник з нових правил і це теж окрема проблема – чому проект правопису не був навіть розданий членам КМУ? За що вони голосували? Як сталося, що правила корегували ще тиждень після рішення). Кабмін вийшов за межі своїх повноважень і створив небезпечний прецедент можливості зміни самої мови. Сподіваємося на справедливий розгляд”, – повідомив Ільченко.

Нагадаємо,  з 3 червня в Україні запрацював оновлений правопис. Остаточний текст редакції опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук. 22 травня Кабмін схвалив Український правопис у новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису.