Херсонські депутати вимагають відставки голови агентства водних ресурсів України

18 Червня 2019, 13:03

На позачерговій сесії Херсонської обласної ради, на якій розглядалось питання надання допомоги постраждалим в наслідок повені двотижневої давнини, було проголосовано за звернення до Кабінету Міністрів України: депутати вимагають звільнення голови агентства водних ресурсів України Ірини Овчаренко.

Ірина Овчаренко, глава агентства водних ресурсів України фото: Укрінформ

Адже, на їх думку, саме підзвітна їй установа несе відповідальність за затоплення декількох сіл в регіоні, повідомляє медіа-центр “ІРС-Херсон”.

Фото Олешківської РДА

“В будь якій іншій країні людина вже давно була б безробітною. Міністра б вже не було! А тут утопила ціле село, залишили без житла тисячу людей, а у нас відповідальних немає! Ця пропозиція повинна бути обов’язково. За злочинне недбальство потрібно звільняти!«, – зазначив у своєму виступі депутат обласної Ради Сергій Рибалко.

Сергій Рибалко, депутат обласної Ради 

Згідно з заяви народного депутата Юрія Одарченка, в водгоспі пояснюють своє зволікання з ліквідацією стихійного лиха в області недостатньою кількістю інформації про масштаби катаклізму, та перекладають всю вину на місцеву владу, що оперативно не звітувала про підтоплення.

Місцеві ж мешканці просять відкласти пошук винних в цій ситуації та сконцентруватись на вирішенні нагальних питань локалізації повені.

“З самого початку повені до нас приїхала голова Олешківської РДА та заявила, що ситуація під контролем, кошти виділені та насоси працюють у повному обсязі, та їх на той час було задіяно лише два, а коли ми побачили, що нас дурять — було вирішено перекрити трасу. Всі 17 насосних станцій запустили тільки тоді, коли вода піднялась на півметровий рівень і пошодила майже кожну оселю в нашому селі. Перший час всім було абсолютно байдуже, що відбувається, а ми тонули! Більшість людей залишились жебраками та безхатченками та й зараз четверта частина села ще затоплена”, – каже мешканка підтопленої Нової Маячки Лариса Макарова.

Лариса Макарова, мешканка підтопленої Нової Маячки

Разом з проханням про звільнення Голови агентства водних ресурсів, депутати звернулись з вимогою до Генеральної прокуратури про незалежне розслідування причин повені та покарання винних в злочинній бездіяльності.

На сесії депутати проголосували за виділення 2 млн 700 тис. грн на ліквідацію наслідків стихійного лиха: 2,0 млн грн – смт Нова Маячка Олешківського району, 500,0 тис. грн – Гладківській сільській раді Голопристанського району на ремонт школи, 200 тис. грн – Херсонській обласній комунальній аварійно-рятувальній службі на покриття витрат, використаних під час робіт по ліквідації наслідків негоди.

  • 6 червня в результаті інтенсивних дощів в Новій Маячці Херсонської області були підтоплені 150 будинків.
  • 13 червня в результаті інтенсивних опадів стався повторний підйом рівня води (0,2-0,5 м.) В селищі Нова Маячка, в результаті чого було підтоплено 69 житлових будинків, 252 господарські будівлі та 126 сільськогосподарських ділянок.