Голу Пристань відвідали представники ЄС

03 Червня 2019, 14:32

2 червня Херсонщину відвідав Йоханес Бауер, перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні. У Голій Пристані йому разом з журналістами показали, як у місті реалізували проект енергоефективної модернізації в рамках грантової Програми Європейського Союзу “Угода мерів”.

Впродовж останніх кілька років у Голій Пристані, із населенням  14 тисяч мешканців, було створено енергоефективний тепловий район, який включає школу, дитячий садочок та котельню з мережами, яка опалює ці об’єкти.

У результаті вдалось скоротити споживання теплової енергії у школі та садку на 50 %.  Після закінчення впровадження енергозберігаючих заходів температура у приміщеннях тримається на рівні нормативних 20 – 210 С. Вдалось також скоротити викиди СО2– на 96%.

У Голопристанській школі №1 замінили усі старі вікна та двері на нові енергоефективні з опором теплопередачі не менше 0,75 м2/К*Вт. Це відповідає не тільки українським, але й європейським нормам. Дах будівлі утеплили спіненим поліуретаном. Фасад – системою скріпленої зовнішньої теплоізоляції. Провели реконструкцію внутрішньої системи опалення, замінили усі радіатори та проклали нові трубопроводи опалення.

У дитячому садку замінили двері, провели реконструкцію внутрішньої системи опалення, зробили поточний ремонт покрівлі, системи водопостачання та зливної каналізації.

У котельні встановили два нових котла потужністю 320 кВт кожен, які працюють на біопаливі, систему автоматичної подачі палива, так зване «живе дно», нові, менш енергоємні, насоси та сучасні прилади обліку і погодного регулювання. Замінили старі теплові мережі на нові, попередньо ізольовані.

Довідка. У жовтні 2015 року стартувала ініціатива «Угода мерів щодо клімату та енергії», яка визначила нові горизонти й добровільні зобов’язання: до 2030 року скоротити викиди СО2 на 40% порівняно з базовим роком.  У ЄС розуміють обмежені можливості бюджетів невеликих міст, тому передбачили понад 17 млн євро на реалізацію проектів з енергозбереження та енергоефективності в Україні до 2020 року. Відтак, міста – підписанти Угоди Мерів отримали можливість отримати грант на реалізацію таких ініціатив.  17 відібраних проектів стали першими в Україні і мають на практиці показати іншим містам доцільність впровадження заходів з енергоефективності. Тому вони отримали назву “демонстраційні”.

Однією із умов було співфінансування. Максимальний грант, який міста могли отримати від ЄС на реалізацію проектів, – 80% вартості проекту.

Історія модернізації міста Гола Пристань розпочалася ще у 2014 році, коли місто отримало грант в рамках програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» для модернізації теплового району. Зі свого боку, місто взяло на себе зобов’язання підвищити енергоефективність та знизити викиди СО2 на 20% до 2020 року, щоб досягти кліматичних цілей ЄС в рамках проекту. Згідно з умовами гранту, ЄС покрив 80% вартості робіт, що становить 700 тисяч євро, 20% – 181,8 тисяч євро виділила Голопристанська міська рада.