Децентралізація: що гальмує об’єднання громад на Херсонщині

20 Червня 2019, 04:56

Леонід Жовтило показує карту децентралізації Херсонщини

Наразі з 18 районів Херсонщини недецентралізованими залишаються 7. У загальноукраїнському рейтингу за темпами впровадження реформи прикордонна область посідає 18-те місце. Як зазначають експерти, Херсонщина знизила свої показники, адже перебувала у загальному переліку на декілька сходинок вище.

Про проблеми та «гальма» децентралізації на Херсонщині медіа-центру «ІРС-Херсон» розповів Леонід Жовтило, радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування.

«У нас дуже великі відстані між населеними пунктами і віддалені райони так і залишилися недецентралізованими, тобто жодної ОТГ в цих районах не створено. Таких у нас 7: Генічеський, Скадовський, Нововоронцовський, Верхньорогачицький, Великолепетиський, Нижньосірогозький райони… Географія цих районів, якщо подивитися по карті, показує, що ті райони, які знаходилися ближче до Херсона – або володіли більшою кількістю інформації, або доїзд до них був кращим… І саме в цих районах створені об’єднані територіальні громади, на відміну від віддалених. Відсутність інформації, логістики, віддаленість, плюс кожен з цих районів має свої особливості: приморські території не могли розділити певні свої спроможності та потужності, ресурси, інші – не могли об’єднати свої ресурси, території», – зазначив Леонід Жовтило.

За словами експерта, наразі на Херсонщині створена 31 об’єднана громада. У двох готуються до виборів 30 червня,  ще у одній – Таврійській громаді у Каховці – ЦВК вибори ще не призначила.

Райони, в яких наразі немає жодної ОТГ, вже оцінили переваги децентралізації та у певній мірі пошкодували про втрачені можливості, зазначили у  Херсонському центрі розвитку місцевого самоврядування.

«Ми можемо показати районам те, що вони втратили. По-перше, це інфраструктурна субвенція. До речі, вони це розуміють і деякі жалкують. Звучить такий лейтмотив, що ми вже готові досидіти до кінця 2020 року, хай вже нас об’єднують адміністративно, вольовим рішенням Кабінету Міністрів», – повідомив експерт.

Ще однією проблемою впровадження реформи на Херсонщині, за словами Леоніда Жовтило, є те, що Перспективний план, який був затверджений ще у 2017 році і погоджений Кабміном, не покриває 22 сільські ради Херсонщини, тобто вони до нього не включені.

«Перспективний план не покриває 100% території Херсонської області об’єднаними територіальними громадами. Вже рік Херсонська обласна рада не спромоглася перезатвердити цей план. Ми виходимо на 2020 рік, який є межею:  мають відбутися чергові вибори до місцевих рад. Як планувалося на 2020-й рік, щоб всі вийшли зі 100% охопленням територій Перспективним планом й об’єднаними територіальними громадами. На Херсонщині цього немає», – зазначив радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування.

Нагадаємо, на 30 червня призначені вибори голів та депутатів сільських рад у Шляхівській та Милівській об’єднаних територіальних громадах (Бериславський район Херсонщини) та депутатів Чаплинської селищної ОТГ, до якої приєдналася Преображенська сільська рада.

Однак через не призначення сесії обласної ради виділені на зазначені вибори кошти так і не надійшли за призначенням, що ставить під загрозу проведення місцевих виборів у ОТГ.