В Україні стартував процес тимчасової зміни місця голосування на позачергових виборах до ВР

24 Травня 2019, 12:55

В Україні стартував процес тимчасової зміни місця голосування на позачергових виборах Верховної Ради. Зробити це можна до 15 липня включно.

Кожен охочий скористатися своїм правом проголосувати на позачергових виборах 21 липня повинен подати заяву до органів ведення державного реєстру виборців і тимчасово змінити місце голосування.

Для виборців, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованій території достатньо лише паспорту з відповідною реєстрацією.

Для всіх інших доведеться додати підтверджуючі документи, що ви дійсно будете в день голосування в тому місці, де хочете проголосувати.

Більше інформації про те, як змінити місце голосування, а головне перевірити себе у Держреєстрі можна дізнатися за посиланням.

За змішаною системою під час голосування виборець отримає два бюлетені – для голосування загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчому окрузі.

Якщо виборець перебуватиме за межами свого округу, він зможе проголосувати лише у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Нагадаємо:

  • 24 травня в Україні почалася підготовка до дострокових виборів до Верховної Ради. 21 травня новообраний президент України розпустив Верховну Раду – указ про розпуск опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 23 травня.
  • Понад 5 тисяч виборців з Криму та Севастополя тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси для участі у другому турі виборів президента України. Це трохи менше, ніж кількість кримчан, які змінили місце голосування перед першим туром.
  • Для зміни реєстрації вимушені переселенці мали звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення Державного реєстру виборців. Необхідно було надати лише паспорт з реєстрацією на окупованих територіях Донецької, Луганської областей чи Криму. Інші довідки чи документи не потрібні. Для участі у другому турі виборів процедуру необхідно було пройти ще раз.