У Херсоні презентували “Антикорупційну карту ремонтів”

28 Травня 2019, 16:32

У медіа-центрі “IPC-Херсон” експерти ГО “Антикорупційний штаб” з Києва презентували інноваційний інструмент, який, за їхніми словами, запобігає корупції в ремонтних роботах і зберігає гроші міського бюджету від розкрадання.

Антикорупційна карта ремонтів — це інтерактивна карта України, на якій розміщені всі ремонти міста. Відтепер кожен житель Херсону може проконтролювати куди ідуть гроші платників податків у ремонтній сфері, кажуть експерти. На карті розміщені ремонти у школах, будинках, лікарнях. Будь-який користувач інтернету має можливість перевірити свій будинок або школу, куди ходить дитина, залишити на сайті скаргу чи фотографії об’єкту.

За словами представників ГО, юристи Антикорупційного штабу обробляють всі отримані скарги щодо не відремонтованих покрівель в будинках, не замінених вікон в школах та не прокладених тротуарних плиток в Херсоні і добиваються виправлення порушень.

Під час презентації експерти повідомили, що у Херсоні за останні два роки було укладено близько 1200 договорів на проведення ремонтних робіт і витрачено понад 400 млн гривень.

“Наша місія не посадити корупціонера, а стимулювати людей своїми силами контролювати й запобігати корупції, в тому числі й корупції на ремонтах. Адже де горить світло – припиняються зловмисні дії”, – заявила Юлія Гречка, голова правління ГО “Антикорупційний штаб”.

Керівник проекту Антикорупційної карти ремонтів Сергій Миткалик повідомив: “Висвітлення в медіа і звернення до правоохоронних органів є дуже важливими. Як вже показала практика – заяви в прокуратуру й розповсюдження в суспільстві змушують проводити ремонти ретельніше та якісніше”.

На презентації також була присутня Наталя Марчук – головний спеціаліст відділу з питань запобігання, виявлення корупції та внутрішнього аудиту Херсонської міської ради. Чиновниця запевнила, що міська рада Херсона також отримує подібні звернення громадян щодо неякісних або невиконаних ремонтів: “Ми отримуємо скарги мешканців і направляємо звернення щодо відкриття кримінальних проваджень”.

Після презентації експерти Антикорупційного штабу відвідали один з відремонтованих у Херсоні об’єктів по вул. Рішельєвська, 32, інформація про який розміщена на онлайн-карті ремонтів. На ньому активісти розмістили дані про проведені роботи, а також заклик до мешканців будинку повідомити про можливі зловживання, якщо якщо ремонт не виконувався або сума не відповідає виконаним роботам.