Справа Гандзюк: Мангер заявив, що пройшов детектор брехні

24 Травня 2019, 07:34

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, якого звинувачують у організації вбивства Катерини Гандзюк, заявив, що пройшов детектор брехні та оприлюднив дані проходження поліграфу.

Інформацію з документами він опублікував на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Отже, поліграф (він же детектор брехні) пройдено. Відповіді на найболючіші питання, що цікавлять громадськість, надано. Чи знав я про те, що планується напад на Катерину Гандзюк? – ні. Чи брав я будь-яку участь в цих жахливих діях? – ні. Чи знаю я, де знаходиться замовник? – ні. Поліграф показав: ці та інші відповіді – правдиві. Днями я пройшов цю процедуру, проводила яку експерт-поліграфолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів, психолог Тетяна Пономарьова.
Вся процедура тривала більше 4 годин, відповідати можна було тільки «так» або «ні». Дослідження проводилося відповідно до вимог і стандартів американської асоціації поліграфологів, Всеукраїнської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України. З детектором брехні я стикнувся вперше”, – повідомив Мангер.

“Мені здалося, що там в принципі неможливо збрехати”, – написав голова Херсонської облради. На його думку, тепер “слідство має можливість просунутися вперед, адже слова про Данила Доценка, так легковажно відкинуті представниками СБУ, виявилися правдивими”.

“Сподіваюся, що Данила Ігорович теж зможе підтвердити правдивість своїх слів на детекторі брехні. Але, зрозуміло, не на тому, що підпорядкований СБУ”, – написав Мангер.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру голові Херсонської облради Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет. 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет. 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 18 квітня 2019 року Павловському змінили підозру: замість «організації убивства» його дії перекваліфіковані на ст.396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).
  • 25 квітня речник ГПУ повідомив, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства Гандзюк змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, було повідомлено про нову підозру Владиславу Мангеру, тепер його підозрюють не в замовленні вбивства, а в замовленні побиття Катерини Гандзюк.
  • 7 травня Генпрокуратура України направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти людей, яких обвинувачують у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, що спричинили її смерть.