ГПУ: Перевірка на поліграфі, про яку заявив Мангер, не увійде до матеріалів справи

24 Травня 2019, 12:10

Результати перевірки на поліграфі, про проходження якого заявив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, не увійде до матеріалів справи. Дане дослідження проведено за його власної ініціативи та поза межами кримінального провадження.

Про це повідомив спікер Генеральної прократури України Андрій Лисенко.

“Відповідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 14 березня 2019 року Владислав Мангер, підозрюваний у кримінальному провадженні за фактом заподіяння важкого тілесного ушкодження херсонській громадській активістці Катерині Гандзюк, що спричинило її смерть, повинен був пройти судову психологічну експертизу із застосуванням спеціального технічного засобу – комп’ютерного поліграфа, виконання якої доручено експертам КНДІСЕ Міністерства юстиції України.

Проте, він не пройшов психологічну експертизу, а виклав у ЗМІ інформацію про проходження дослідження у Всеукраїнській асоціації поліграфологів.

Дане дослідження проведено за його власної ініціативи, поза межами кримінального провадження, і його матеріали не можуть бути прийняті до уваги органом досудового розслідування, оскільки при цьому він не виконав вимоги ухвали слідчого судді та не пройшов експертизу у спеціальному експертному закладі”, – повідомив Лисенко.

Нагадаємо, голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, якого звинувачують у організації вбивства Катерини Гандзюк, заявив, що пройшов детектор брехні та оприлюднив дані проходження поліграфу.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру голові Херсонської облради Владиславу Мангеру в організації вбивства Катерини Гандзюк.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера, і його випустили з-під варти. 16 лютого поліцейські надягнули Мангеру електронний браслет. 6 березня Мангеру повернули закордонний паспорт, а також зняли з нього електронний браслет. 5 квітня Мангеру знову вдягли електронний браслет для відстеження його місцеперебування.
  • 18 квітня 2019 року Павловському змінили підозру: замість «організації убивства» його дії перекваліфіковані на ст.396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).
  • 25 квітня речник ГПУ повідомив, що п’ятьом імовірним виконавцям убивства Гандзюк змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Крім того, було повідомлено про нову підозру Владиславу Мангеру, тепер його підозрюють не в замовленні вбивства, а в замовленні побиття Катерини Гандзюк.
  • 7 травня Генпрокуратура України направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти людей, яких обвинувачують у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, що спричинили її смерть.