Депортація кримських татар відбулася через неправдиві звинувачення – представник Меджлісу

16 Травня 2019, 12:55

Про це під час відкриття художньої виставки присвяченої 75 річниці депортації кримських татар в Херсоні заявив Представник Меджлісу Абмеджіт Сулейманов.

«Під час процесу депортації, що розпочався рано вранці 18 го травня 44 року, було примусово переселено майже 200 тис кримських татар. Половина з яких загинуло в перший же рік після депортації. – розповів Сулейманов нашому кореспонденту.  – Для того, щоб сфальсифікувати історію було зроблено все можливе. Те ж саме, що зараз Росія робить в Криму.»

Абмеджіт привів приклад, що в радянських «сводках» йдеться про 20 тисяч татар, що пішли на фронт та що майже всі вони, після поразок радянської армії в 41 році, стали дезертирами . Сучасні ж дослідження показують, що у війні приймали участь до 60 тисяч представників цієї етнічної групи. Кожен другий – не повернувся. 20 кримських татар було преставлено до звання Героя Радянського Союзу – 4ро з них двічі. «Лише 6 кримських татар отримали це звання. Чому так? Бо представники «народу зрадників» , як про нас говорила радянська пропаганда, не могли бути героями. Все стало на свої місця коли після перемоги у 45му татари – фронтовики повернулись до Криму та показали, що вони такі ж воїни, як й представники інших національностей, та своїх родин вони вже на півострові не застали.

Вже в наш час вдалось встановити, що більша частина селищ спалених в Криму під час німецької окупації за допомогу та участь у партизанському русі були саме кримськотатарськими. Були серед татар й ватажки партизанських загонів, та радянська пропаганда приписувала їм русифіковані імена та намагалась змінити етнічну приналежність. Наприклад Мустафа Селімов, ватажок кримських партизан, для радянських істориків називався неінакше  як «Дядя Миша» и тд.»

Абмеджіт Сулейманов зазначив, що в майже до розвалу СРСР людина з паспортом, де в графі національність було вказано « татарин», не могла потрапити в Крим.

«Нажаль історія повторилась в 2014 році, після того, як Росія окупувала нашу територію. Татари знову потрапляють до в’язниць за свою етнічну приналежність, а їх діти залишаються без батьків. 20 людей вважаються зниклими, з них 11 вже знайдено вбитими. Мені тяжко навіть уявити як зараз там живуть люди!» – підсумував Абмеджіт Сулейманов свій виступ.