Абітурієнти з Криму для здобуття вищої освіти віддають перевагу Києву, Львову та Херсону

11 Травня 2019, 11:56

Під час дня відкритих дверей для майбутніх студентів з Криму в Херсоні, було презентовано 35 вищих навчальних закладів, що мають квоти для вступу дітей з тимчасово окупованих територій.

«Кожного року більше 2000 випускників з Криму обирають місцями набуття вищої освіти навчальні заклади на території України – розповіла нашим кореспондентам начальник головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки Світлана Кретович. – Найпопулярнішими вищами для кримчан є Таврійский національний університет ім. Вернадського та  Київський національний економічний  університет ім. Гетьмана у Києві та Львівських політех.»

Щодо Херсонських ВНЗ, то тут лідером є Херсонський державний університет та Морська академія. «Найбільшим попитом серед абітурієнтів з Криму користуються спеціальності  пов’язані з юриспруденцією, економікою та морськими професіями» – зазначив заступник голови херсонської ОДА Андрій Балонь.

В цьому році на Херсонщині очікують підвищення кількості бажаючих навчатися в місцевих вишах. Пов’язано це з тим, що на території Криму припинив дію спрощений режим вступу до російських ВУЗів. Це  має вплинути на ріст попиту на Українську освіту. «Є певні проблеми щодо вступу в наші заклади хлопців з Криму – окупаційна влада намагається  залучити їх до служби в армії та не допустити їх перебування на материковій частині нашої держави. Навчання в наших освітніх установах не вважається поважною причиною для отримання відстрочки у кримських військоматах. Та діти, що їдуть сюди на навчання, розуміють, що це майже повністю розірве їх зв’язок з Кримом, та погоджуються на це заради якісної освіти» – повідомив нам Денис Чістіков, представник Міністерства тичасовоокупованих територій в Херсонській області.