Вибори на Херсонщині відбулись без суттєвих порушень — ОПОРА

01 Квітня 2019, 09:53

На Херсонщині комплексних порушень на виборах президента України 31 березня помічено не було та голосування можна вважати такими, що відбулись. Про це розповів координатор громадської мережі ОПОРА в Херсонській області Максим Єлігулашвілі, повідомляє медіа-центр «ІРС-Херсон».

“Взагалі на 20-ту годину було зафіксовано 44 порушення, та жодне з них не було серйозним.. Найчастіше — це перешкоджання роботі спостерігачів та заборона фото та відео фіксації виборчого процесу журналістами. Відкрито одне кримінальне провадження ”, – зазначив він.

Також Єлігулашвілі розповів про декілька спроб винести бюлетень за межі виборчої дільниці. Зафіксовано декілька фактів навмисного нищення бланків для голосування. Так на одній з дільниць чоловік показово розірвав отриманий бюлетень, аргументувавши це відразою до всіх зазначених кандидатів. Фіксувались перебування в місцях для голосування особи, що не мали права там знаходитись. Та ці порушення не мали системності і виникали здебільшого через незнання громадянами законодавства, кажуть експерти. Явка в по Херсону та області становить в середньому близько 60%, що є досить високою для даного регіону. Найбільше виборців було на 182 виборчому окрузі — 60,18%, найменше — на 186 (55%).

“Загалом, не зважаючи на поодинокі порушення, можу характеризувати 1 тур президентських виборів 2019 доволі позитивно”, – підсумував Єлігулашвілі.