У Херсоні збирають кошти на потреби невиліковно хворих пацієнтів хоспісу

10 Квітня 2019, 20:04

У Херсоні збирають кошти на потреби невиліковно хворих пацієнтів хоспісу – придбання 10 функціональних ліжок та 10 протипролежневих матраців для другого відділення паліативної допомоги, яке має відкритися у обласній інфекційній лікарні.

Наразі благодійним Фондом громади Херсона «Захист» у рамках проекту «Хоспіс – дім надії» зібрано 48 тисяч гривен з необхідних майже 200 тисяч. Гроші надійшли від небайдужих жителів Херсона, представників органів виконавчої влади, підприємців, медиків приватної клініки, які передали свій денний заробіток, через онлайн-перерахування, так і через встановлені благодійниками скриньки у супермаркетах обласного центру.

Про це на брифінгу у медіа-центрі «ІРС-Херсон» розповіла Лариса Польська – голова правління Фонду громади Херсона «Захист».

«Це дуже зворушливо коли  надходить 90 копійок, 1 гривня 20 копійок, але є і 20 гривень, і 50 гривень люди жертвують через банкомат. Жодної копійки фонд не використовуємо на адміністрування. Всі 100% пожертвувань йдуть на хоспіс. Ми не можемо додати пацієнтам хоспісу днів життя, але полегшити страждання і створити людські умови громада в змозі. Не може бюджет, допоможе громада», ­– зазначила Лариса Польська.

Херсонський обласний медичний заклад паліативної допомоги «ХОСПІС» – єдиний на півдні України спеціальний медичний заклад для невиліковно хворих, наразі він має усього 50 ліжко-місць, хоча такої допомоги потребує більше 2 тисяч херсонців. Рішенням обласної ради відкривається друге відділення ще на 50 місць. У приміщенні (600 кв.м.) здійснений капітальний ремонт, проте на придбання функціональних ліжок у відділення для особливо важких, лежачих хворих, бюджетних коштів не вистачає.

«Панцирна ліжко для хоспісного хворого – це страждання. На цю панцирну сітку потрібно покласти дерев’яний щит і, щоб хворий не впав з ліжка, необхідно чимось підперти», – розповіла Лариса Польська.

«Якщо є можливість поміняти ліжко на функціональне, то потрібно це зробити, скільки б це не коштувало. Якщо є можливість покласти пацієнта в протипролежневий матрац, то це величезний плюс для нашого пацієнта. Ці люди в термінальних стадіях страждають від больового синдрому. Його не зміряти ні у гривнях, ні в сантиметрах. Люди плачуть», – зазначив Ігор Васильєв, головний лікар Херсонської обласної лікарні «ХОСПІС».