У день голосування у КВУ зафіксували проблеми зі списками виборців на Херсонщині

02 Квітня 2019, 15:04

На Херсонщині 31 березня у день голосування у першому турі виборів Президента України експерти обласного Комітету виборців України відзначають проблеми зі списками виборців.

Про це на прес-конференції у медіа-центрі «IPC-Херсон» повідомив  голова Херсонської обласної організації КВУ Дементій Бєлий.

«Так, частина громадян не знайшли себе в списках виборців у день голосування, хоч заявляли, що отримали іменні запрошення. Перед другим туром органам ведення реєстру виборців спільно з виборчими комісіями варто з’ясувати, чому такі проблеми мали місце та напрацювати шляхи їх вирішення. А представникам правоохоронних органів варто здійснити перевірки на предмет дотримання Закону України «Про державний реєстр виборців», – зазначив Дементій Бєлий.

В окремих випадках КВУ зафіксував використання таких недоброчесних технологій як спроби контрольованого голосування. Ці факти носили поодинокий характер. У КВУ закликали поліцію належним чином розслідувати такі випадки та притягнути винних до відповідальності.

«КВУ в цілому позитивно оцінює діяльність правоохоронців щодо недопущення порушень в день голосування. Правоохоронні органи належним чином забезпечували правопорядок на виборчих дільницях і реагували на порушення виборчого законодавства», – повідомив голова Херсонської обласної організації КВУ.

За словами експертів КВУ, підрахунок голосів виборців, транспортування виборчої документації та встановлення підсумків голосування загалом відбулись без суттєвих порушень.

Проблемою стало неправильне трактування представниками дільничних виборчих комісій права присутності спостерігачів під час підрахунку голосів. Комісії масово відмовляли в такому праві спостерігачам, які прибували у приміщення для голосування після початку засідання комісій із підрахунку. При цьому керівництво комісій чомусь посилалася на інструктаж поліції.

У ХОО КВУ зазначають: основними проблемами на цьому етапі стали неправильне складання протоколів про підрахунок голосів виборців на дільницях, що зумовило потребу у виготовленні уточнених протоколів, та великі черги в ОВК при прийомі виборчої документації. В окремих округах було зафіксовано випадки підписання порожніх протоколів та транспортування виборчих документів до ОВК разом з печатками ДВК. Ми закликаємо народних депутатів спростити протоколи про підрахунок голосів та сформулювати його пункти у відповідності тих дій, які проводять члени ДВК. Також ми рекомендуємо ЦВК разом із органами місцевої влад розробити та затвердити документи, які б зробили можливість створення нормальних умов очікування членів ДВК із виборчою документацією.

Загалом виборці мали можливість зробити поінформований вибір у день голосування. Лише в окремих випадках на дільницях були відсутні інформаційні плакати кандидатів. У всіх інших ситуаціях комісії виконували вимоги закону і надавали громадянам всю потрібну інформацію, повідомили у КВУ.