«На Херсонщині голосування у першому турі виборів відбулося прозоро та відкрито», – Дементій Бєлий

02 Квітня 2019, 13:56

На Херсонщині голосування в першому турі виборів Президента України відбулися прозоро та відкрито. Про це на прес-конференції у медіа-центрі «IPC-Херсон» повідомив  голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

«В цілому голосування в першому турі відбулося прозоро, відкрито, з дотриманням усіх стандартів українського законодавства  та міжнародних стандартів. У нас дійсно переміг Володимир Зеленський, за ним – Юрій Бойко та Петро Порошенко», –  повідомив Дементій Бєлий.

Офіційними спостерігачами КВУ було зафіксовано низку проблем та порушень під час організації процесу голосування та у підготовці до його проведення, однак, як відзначається, ці порушення не носили системного характеру та не були такими, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

Серед найбільш типових порушень та проблем: помилки в роботі дільничних виборчих комісій, проведення агітації поза строками, визначеними Законом «Про вибори Президента України», проблеми зі списками виборців. Фіксувалися факти розголошення таємниці голосування. Напередодні другого туру виборів органам державної влади необхідно провести роз’яснювальну роботу серед виборців щодо заборони порушення таємниці голосування, а також щодо членів ДВК – щодо роз’яснення основ виборчого законодавства.

«У порівнянні із попередніми виборами Президента України 2014 року кількість та характер порушень виборчого законодавства принципово не змінилися», – зазначив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України.

Значна кількість порушень були спричиненими неправильним трактуванням або незнанням чинного законодавства з боку членів виборчих комісій. Сприяли такій ситуації, в тому числі, часті заміни членів виборчих комісій та відсутність достатньої кількості часу для ознайомлення нових членів комісій із особливостями виборчого законодавства. В окремих випадках, дії комісій спричиняли масове порушення виборчих прав. Так, одна із комісій прийняла протиправне рішення щодо проставлення штампу «вибув» навпроти прізвища одного з кандидатів, що призвело до псування бюлетенів та затримок початку голосування.

Як повідомляють у КВУ, частина порушень були спричинені неуважністю виборців. Зокрема, щодо проставлення підпису в списку для отримання бюлетеня. На частині дільниць виборці помилково розписувалися не за себе, що мало наслідком позбавлення виборчого права тих громадян, замість яких вони поставили підпис.