“Крим. 25 років боротьби за Україну”: у Херсоні презентували документальний фільм

26 Квітня 2019, 13:02

У медіа-центрі “ІРС-Херсон”  відбулась презентація двох серій із циклу документальних фільмів «Крим. 25 років боротьби за Україну». Над його створенням з кінця 2018 року працює редакція «Радіо «Куреш».

Проект був задуманий як цикл аудіопрограм і виходив в ефірі радіо «Куреш» в 2016-2017 роках,  та згодом переріс у великий проект документальних фільмів про політичну історію Криму, починаючи з 1991 року.

«Глядач на основі архівних матеріалів може побачити те, що відбувалось у той час, і що агресія Росії у 2014 році добре спланована і бере свій початок із 1991 року. Одна серія – це один рік фільму. Ми намагалися розповісти про усі найважливіші процеси, що відбувались, у хронологічному порядку», – розповів продюсер та автор фільму Ібрагім Сулейманов.

Наразі вже вийшло дві серії, які можна переглянути на на платформах Facebook та YouTube.

1991 рік “Фундамент російської агресії”

1992 рік “Боротьба за незалежність триває”

«Наша головна задача – це правдивість того, про що ми розповідаємо. Головні проблеми, які виникають під час створення фільмів, це відсутність відео та фотографій тих подій, про які розповідається у фільмі, але й тут знаходимо вихід із ситуації і графічно представляємо те, що відбувалось, за допомогою найпростішої графічної реконструкції подій. Більшу частину відео ми знаходимо у державному фонофотовідеоархіві ім. Пшеничного, деяку частину в інтернеті, а саме на закордонних ресурсах, які висвітлювати події Криму», – зазначив режисер та автор фільму Рустам Авдєєв.

Наразі редакція працює над третьою серією, де основні події розгортатимуться навколо розподілу Чорноморського Флоту між Україною та РФ, а також протистояння тодішньої влади Криму з Меджлісом кримськотатарського народу.

Для створення фільмів автори шукають кошти, саме тому редакція для виробництва третьої серії чекає на доброчинців на платформі «Спільнокошт», де кожен може пожертвувати певну суму та отримати відповідний подарунок. Для цього були розроблені спеціальні призи для доброчинців, які вони можуть вибрати самостійно на платформі. На сьогоднішній день вже вдалося зібрати 9 720 гривень із 49 000 грн. необхідних для продовження роботи. Вихід 3-ї серії заплановано на середину червня 2019 року.