Гульнара Бекірова: “Я впевнена в деокупації Криму”

21 Квітня 2019, 20:29

Гульнара Бекірова, член Меджлісу кримськотатарського народу, заступник голови Генічеської РДА та дружина  затриманого російськими силовиками у Криму кримськотатарського активіста Едема Бекірова, 21 квітня під час другого туру виборів Президента України проголосувала на дільниці у селищному будинку культури Новоолексіївки Генічеського району.

Про це повідомляє медіа-центр «ІРС-Херсон».

«Я впевнена в деокупації Криму. Сьогодні ще й велике свято. Я думаю, що Бог почує наші молитви і буде все добре. Сьогодні кожний голос тих, хто приїхав з Криму, – він один за тисячу. Це ризик, що приїхали кримчани, це повага до України, це підтримка українців, які мешкають на материковій Україні, це і підтримка тих, хто сьогодні не мають права щось сказати», – наголосила Бекірова.

За словами Гульнари Бекірової, 21 квітня спливає 131-й день як її чоловік знаходиться у кримському СІЗО після затримання російськими силовиками.

«У нас є зв’язок один раз на тиждень з адвокатом. 15 заяв моя донька, яка проживає в Криму, написала на побачення з батьком і отримала 15 зворотніх листів на відмову.

Він у мене інвалід першої групи. Він у візку і на милицях. І я йому кажу (під час минулих виборів – ред.): «Ти інвалід першої групи, до тебе приїдуть додому, аби ти проголосував». А  він каже: «Ні, я прийду і буду голосувати».

Ми пишемо листи один одному. І у листах є такі слова: «Гульнара, я знаю, що ти поряд. Це нам потрібно пережити. Ми прості люди, які потрапили у політичну м’ясорубку», – розповіла журналістам член Меджлісу кримськотатарського народу та заступник голови Генічеської РДА.

Нагадаємо, 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».

15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.

10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня.