Жителі Херсонщини заради субсидій нехтують своїм виборчим правом

26 Березня 2019, 22:36

На Херсонщині однією з причин не потрапляння жителів області у списки виборців є те, що вони знімаються з місця своєї реєстрації аби власники квартир могли отримувати субсидії.

Про це на прес-конференції у медіа-центрі «ІРС-Херсон» повідомив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

«Деякі громадяни, щоб отримати субсидії, намагаються виписати, зняти з реєстрації свої родичів в квартирах. Ці родичі знімаються з реєстрації, але в інших місцях не прописуються. В результаті, вони не можуть проголосувати, бо втрачають свою виборчу адресу», – заначив Бєлий.

Також, за його словами експерта з виборчого законодавства, на Херсонщині на етапі перевірки списків виборців лунало багато скарг від громадян на незадовільний стан списків, присутність «мертвих душ» та відсутність у списках молодих виборців. Подібні факти є не поширеними, хоча вони мають місце.

«У Херсоні ми зафіксували біля півсотні подібних скарг в першу чергу від молодих виборців. Зазначимо, що кількість виборців у Херсонській області складає 838 676, а в Херсоні 268 262 виборців. Причини проблем у списках виборців потребують додаткового вивчення. Так, необхідно вивчити питання щодо того, чи вчасно передають відомості про молодих виборців, яким на момент голосування виповнилося 18 років. Вже є перші судові рішення щодо відсутності громадян у списку виборців», – повідомив голова облКВУ.

За його словами, на рівні сільських виборчих комісій є проблеми з організації повноцінної перевірки виборців у списках. Причина – заорганізованість процедури, відсутність часу та матеріально-технічні труднощі.