Виборча кампанія на Херсонщині проходить спокійно, – обласний Комітет виборців

26 Березня 2019, 19:36

Виборча кампанія на Херсонщині проходить спокійно, із незначними порушеннями. Про це на прес-конференції у медіа-центрі «ІРС-Херсон» повідомив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

За його словами, облорганізація КВУ в лютому – березні здійснювала моніторинг основних етапів перебігу виборів Президента України в Херсонській області.

«Ми можемо констатувати, що виборчі комісії попри організаційні труднощі, готові до проведення голосування та підрахунку голосів й встановлення підсумків голосування. Передвиборча агітація проходила із незначними порушеннями. Останніми днями збільшилася кількість випадків  чорного піару та спроб псування агітаційних матеріалів», – повідомив Бєлий.

За інформацією облКВУ, передвиборча агітація проходить на Херсонщині вільно. Представниками обласного Комітету виборців не зафіксовано системних випадків перешкод або обмежень кандидатам та агітаторам проводити зустрічі, розповсюджувати листівки, розміщати білборди та сітілайти, спілкуватися із виборцями тощо.

Найпоширенішими формами агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів та політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (білборди, сітілайти). Ця форма часто використовується в усіх областях України. На другому місці – розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів. На третьому – встановлення агітаційних наметів.

Також поширена форма – це оприлюднення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів. Для агітації активно використовуються соціальні мережі. Найменш активно використовуються такі форми агітації як проведення зборів громадян, мітингів. При цьому більшість з кандидатів у Президенти не скористалася своїм правом на проведення агітації.

«Серед типових порушень передвиборчої агітації – розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних відомостей, псування білбордів окремих кандидатів, зокрема Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Розповсюдження анонімних матеріалів із «чорним піаром» проти Володимира Зеленського, Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Під час виборчої кампанії ми фіксували випадки агітації посадових осіб виконавчої влади на користь Петра Порошенка. Зокрема, агітацію збоку голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва під час виїзних засідань, на яких презентувалися результати роботи Ради регіонального розвитку. Нам також надходила інформація про те, що в адміністраціях були призначені тіньові «відповідальні» президентської кампанії. В подальшому ми не виявили підтверджень активної роботи цих відповідальних або ми не побачили цієї роботи. Таким чином, констатуємо, мінімальні випадки застосування адміністративного ресурсу влади на виборах», – розповів Дементій Бєлий про зафіксовані порушення.