Вулиця імені Гандзюк: сесія Херсонської міськради закінчилась масовою бійкою

01 Березня 2019, 16:00

1 березня продовження сесії міської ради в Херсоні закінчилося масовою бійкою з використанням сльозогінного газу.

На засіданні мали розглянути питання про відміну рішення депутатів щодо перейменування вулиці Лютеранської у Херсоні на честь померлої активістки Катерини Гандзюк. На сесію прийшли як прихильники, так і противники цього рішення. Після словесної перепалки конфлікт перейшов у масову сутичку з використанням спецзасобів.

За словами громадської активістки Римми Бараненко, яка виступає проти перейменування вулиці на честь Гандзюк, провокації з боку опонентів були завчасно спланованими.

“Друзі Гандзюк сьогодні накинулись на майданівців, побили літню жінку. Потім мер відмовився нас слухати. Поліція не пустила до зали родичів загиблих АТОшників, іменами яких ми хочемо назвати вулиці замість імені Гандзюк… Щойно сталися сутички за участі АТОшників та представників Нацкорпусу… Коли люди, що позиціонують себе патріотами, б’ють інших патріотів — це жахливо”, – розповіла кореспонденту Центру журналістських розслідувань Бараненко.

Представники Національного Корпусу, в свою чергу, покладають відповідальність за сутички на представників інших патріотичних організацій.

“Вони нас почали провокувати. Я бачив як на моїх хлопців напали ці “псевдоатошники”. Одному з нас розбили обличчя. Після того, як ми вийшли на вулицю — нас почали “пакувати” поліція та поки це відбувалось наші противники скориставшись нагодою — ці люди знову напали на моїх побратимів та почали бійку. Ми не змогли залишатися на місцях та просто спостерігати за цим”, – заявив кореспонденту Центру журналістських розслідувань голова Нацкорпусу у Херсоні Іван Старостенко.

Під час масової бійки вже на центральному проспекті Херсона був використаний балон зі сльозогінним газом. Рідина потрапила на кількох журналістів — було викликано швидку, та допомога медиків не знадобилась.

Херсонським правоохоронцям та Нацгвардійцям вчасно вдалося локалізувати епіцентри заворушень та уникнути серйозних травм серед сторін.

Відповідаючи на запитання журналістів ЦЖР начальник херсонського відділу поліції Олександр Говорун розповів, що за фактом хуліганства в сесійній залі складено кілька адмінпротоколів. Як повідомляє на своїй сторінці в Фейсбуці громадський діяч Андрій Ткаченко, серед затриманих — близький друг померлої Гандзюк, журналіст Сергій Нікітенко.