Нацменшини Херсонщини звернулися до країн ЄС та ОБСЄ з закликом визволити незаконно засуджених українців у Криму

12 Березня 2019, 18:39

Представники національних меншин Херсонщини підписали заяву до посольств та консульств країн Європейського Союзу, ОБСЄ та інших міжнародних організацій щодо затримання окупаційною владою АРК кримськотатарського активіста Едема Бекірова, закликавши визволити усіх незаконно засуджених українців в окупованому Криму.

Підписання документу відбулося 11 березня у Херсоні під час першого Міжнаціонального форуму «Херсонщина багатонаціональна».

У ньому, зокрема, взяли участь уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, Почесний консул Словацької Республіки у м. Одеса Михайло Музалев, Почесний консул Республіки Польщі у м. Одеса Себастіан Загданський, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, заступник голови Генічеської РДА та дружина Едема Бекірова Гульнара Бекірова.

«Сьогодні виповнюється три місяці як на адміністративному кордоні з Кримом російська влада захопила Едема Бекірова. Про це неможливо не говорити», – наголосив голова Херсонського міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов, зачитавши заяву.

«12 грудня 2018 року на адміністративному кордоні з Кримом, був заарештований кримськотатарський активіст, мешканець Херсонської області, громадянин України Едем Бекіров.
Хворій людині, яка невдовзі перенесла тяжку операцію на серці, інваліду першої групи було відмовлено в прийомі необхідних ліків, майже добу його не годували.
Тільки на 17-й день, через погіршення стану здоров’я ув’язненого, його направили на огляд у лікарню ім. Семашко, м. Сімферополя. З 21 грудня 2018 року про стан його здоров’я нічого невідомо.
Це чергове публічне катування українських громадян не може залишитись без уваги світової громадськості.
Учасники Міжнаціонального форуму «Херсонщина Багатонаціональна» звертаються до провідних держав світу, міжнародних організацій, правозахисних груп, а також до посольств держав, з якими підтримується робочий зв’язок із закликом невідкладно прийняти міри та докласти зусиль для визволення всіх незаконно засуджених українських громадян.
Закликаємо виробити реальний та дієвий механізм впливу на свавілля окупаційної влади Криму, а також докласти зусиль для притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності всіх, хто має відношення до незаконних арештів та переслідувань українських громадян», – йдеться у тексті документу.