“Механік Погодін” залишається заблокованим – рішення апеляційного суду

12 Березня 2019, 18:50

12 березня в П’ятому апеляційному адмінсуді  Одеси відбулося судове засідання з розгляду скарги АТ «Судохідної компанії «Волжське пароплавство» на рішення Херсонського окружного адмінсуду від 3 грудня 2018 року по справі № 2140/1776/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «В.Ф. ТАНКЕР» до Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та Капітана Херсонського морського порту.  Власника російського танкера «Механік Погодін» оскаржував рішення Херсонського суду про продовження затримання судна в порту Херсона.

Як повідомляють у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим, рішенням Одеського суду у задоволенні апеляційної скарги позивача відмовлено, рішення Херсонського окружного адмінсуду залишено без змін. Відомство було залучено до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача.

Таким чином, судно “Механік Погодін” залишається заблокованим.

Нагадаємо, 10 серпня 2018 року постпред президента в АРК Борис Бабін повідомив, що в Херсонському морському торговому порту правоохоронці виявили та задокументували судно «Механік Погодін» (IMO 9598397) під російським прапором, яке належить російській компанії VEB-Leasing OJSC (Санкт-Петербург), пов’язаної з компанією «Внєшекономбанк РФ», яка знаходиться під санкціями США.
12 серпня український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що 12 російських моряків танкера «Механік Погодін» вільні в пересуванні, їх ніхто не затримує, однак вони вважають за краще залишатися на борту судна.

«Механік Погодін» був зафрахтований компанією «В.Ф.Танкер» і виконував перевезення дизельного палива з Туркменії в Україну за договором фрахту в інтересах канадської компанії Oil Marine Shipping and Chartering Inc. За оцінками українських правоохоронців, орієнтовна вартість російського танкера і його вантажу разом складають близько 7 млн дол. США.

За даними російського держреєстру юросіб (ЕГРЮЛ) компанія «В.Ф.Танкер» є засновницею ТОВ «В.Ф.Танкер-Инвест» з Нижнього Новгорода, яка входить до санкційного списку України. Обидві компанії знаходяться у стані реорганізації, після чого припинять свою діяльність, приєднавшись до Акціонерного товариства «Судоходная компания «Волжское пароходство».

Деякі російські судновласники призупинили вантажні перевезення в Україну після того, як танкер «Михайло Погодін» під прапором РФ був затриманий в порту Херсона через санкції, введені Україною проти РФ.