«Досі чекаємо від МЗС відповіді на прохання оплатити адвоката», – родина засудженого у РФ політв’язня Шумкова

15 Березня 2019, 19:22

Термін на оскарження у Європейському суді незаконного рішення російського суду, яким херсонця Олександра Шумкова засудили до чотирьох років позбавлення волі, спливає.  Родина засудженого у РФ херсонця звернулася до українського МЗС з проханням допомогти з  оплатою послуг адвоката для подання скарги.

Про це на брифінгу у медіа-центрі «ІРС-Херсон» розповіла тітка Олександра Людмила Шумкова.

«Залишилося буквально 4 місяці для того, щоб подати ту скаргу. Ми звернулися до МЗС з проханням оплатити адвоката, але до сьогоднішнього часу – вже більше місяця – відповіді немає.  В якому він (Олександр – ред.) наразі стані, яке у нього здоров’я, чи є кошти на рахунку – невідомо. Ні консул його за цей період часу (після винесення вироку – ред.) не відвідав, ні адвокат до нього не може поїхати, тому що у нас вже просто вичерпався матеріальний ресурс. Тільки наприкінці 2018 року ми отримали у Міністерстві окупованих територій допомогу для осіб, які позбавлені волі на окупованій території або на території Російської Федерації, але ці всі гроші було сплачено адвокату за його роботу», – розповіла Людмила Шумкова.

За її словами, у РФ дуже важко знайти адвоката, який би займався справою політичних в’язнів, «оскільки там на цих адвокатів здійснюється шалений тиск, так само може переслідувати ФСБ, тому за ці справи беруться дуже мало адвокатів і, звісно, гонорари у них дуже високі».

Нагадаємо,  4 грудня 2018 року у Севському суді Брянської області РФ суд оголосив вирок херсонцю Олександру Шумкову. Його засудили до чотирьох років колонії загального режиму. До недавнього часу  рідні Олександра тривалий час не знали, де він перебуває після винесення вироку.  Лише нещодавно стало відомо, що він досі перебуває у СІЗО Брянської області.