«У Криму обшуки проходять по четвергах»: активістка Ольга Павленко про свій від’їзд з півострова

18 Лютого 2019, 17:12

18 лютого на прес-конференції у медіа-центрі «IPC-Херсон» кримська активістка Ольга Павленко, яка через відкриту проукраїнську позицію була змушена залишити анексований Росією Крим та переїхати в Херсон, розказала журналістам про обшуки, свій від’їзд з півострова, а також про життя активістів та настрої у Криму.

«Взагалі-то в Криму обшуки проходять по четвергах. І у кримчан знаєте є таке, що у нас «чистий четвер». Обшук, який проводився у мене, був в середу. І то було щось незвичне, бо всі казали, а чого не в четвер? До всього можна звикати, ми знаходимося в такій ситуації, що якщо ти там залишаєшся жити, то тобі треба якось адаптуватися, іншого шляху немає. Не можна постійно жити в цьому стресі, якось потрібно виживати.

Було рішення суду на проведення обшуку в зв’язку тим, що прокуратура Криму отримала погрозу від організації «Правий сектор» вбити всіх, хто причетний до справи одного з політв’язнів. І я підозрювалася в тому, що я пов’язана з цими погрозами. Коли адвокат прочитав це, то сказав, що більшого безглуздя ще не бачив.

Вони знайшли вірші, пісні, на які сказали, що знають, що вони точно екстремістські, бо вони про те, що відбувалося в Криму. Після цього мене викликали на допит в слідчий комітет і слідчий, нічого не приховуючи, мені відкритим текстом сказав: «Слухайте, якщо вам не подобається те, що відбувається в Криму, збирайтеся і геть з Криму, бо то наша земля».

Як мені сказав слідчий, субота та неділя – вихідні, от за ці дні вам і треба виїхати, бо в понеділок над вашою справою починає працювати ФСБ, а вони мають до вас питання. На КПВВ, на їхньому так званому «кордоні», коли побачили мої документи, то один сказав мені: «Ви ж розумна жінка, ми раді, що ви все зрозуміли і вам двічі пояснювати не треба. Ви прийняли правильне рішення».

Таким чином, я з’явилася у Херсоні. Чому саме Херсон? Це рішення було прийнято ще в 2015 році, коли ми почали виїжджати з окупованої території. Херсон – найближче місто, де ми вирішували всі питання по документах, по навчанню дітей. Якось він мені (Херсон – ред.) дуже схожий на Сімферополь. Тому ми і залишилися тут», – розказала Ольга Павленко.

В Криму Ольга Павленко відвідувала судові засідання, брала активну участь в заходах «Українського культурного центру», знаходилася на зібраннях «Кримської Солідарності» і допомагала дітям політв’язнів. У серпні 2018 року до неї додому прийшли співробітники ФСБ з обшуком. Близько півроку минуло з тих пір, як активістка змушена була виїхати з Криму і переїхати в Херсон. Наразі Ольга займається волонтерською справою, допомагає кримчанам, а також, як розповідає, молиться за доньку, яка за власним бажанням пішла на фронт боронити Україну від окупантів.