«У кожного з нас була зібрана валізочка в СІЗО»: Ольга Павленко про життя активістів у Криму

18 Лютого 2019, 17:15

18 лютого на прес-конференції у медіа-центрі «IPC-Херсон» кримська активістка Ольга Павленко, яка через відкриту проукраїнську позицію була змушена залишити анексований Росією Крим та переїхати в Херсон, розказала журналістам про життя активістів та настрої на півострові.

«Кожен кримчанин, який не визнав окупаційну владу в Криму і який вважає Крим тимчасово окупованою територією України та займається будь-якою активністю, стоїть в черзі на арешт. І коли прийде твоя черга, ти не знаєш. Для пересічної людини це лячно, але у кожного з нас була зібрана валізочка в СІЗО, бо ми знали як проходять обшуки і знали, що немає часу щось зібрати, тому ці речі вже були зібрані. Якщо ти розумієш, що за тобою прийшли, ти просто взяв і пішов. Страшно? Так, страшно, але для мене ще страшніше прожити життя на колінах.

Я розуміла, що в цій ситуації ми жити не зможемо. Були певні обставини, за яких я не могла виїхати з Криму. Зараз я вже можу казати, що вся моя родина в безпеці.

Зараз я сама від себе трошки в шоці, бо я спокійно розповідаю про те, як в мене відбувався обшук. За цей час ми настільки звикли до цих обшуків, що вони вже нікого не шокують. Коли роздався стукіт у двері, я вже знала, що відбувається. І тому в мене була задача додзвонитися до адвоката, щоб він встиг приїхати, і взагалі, щоб когось повідомити, бо відключаються телефони, додзвонитися ні до кого неможливо. Завдяки друзям, ця інформація була розповсюджена і встиг приїхати адвокат».

В Криму Ольга Павленко відвідувала судові засідання, брала активну участь в заходах «Українського культурного центру», відвідувала зібрання «Кримської Солідарності» і допомагала дітям політв’язнів. У серпні 2018 року до неї додому прийшли співробітники ФСБ з обшуком. Близько півроку минуло з тих пір, як активістка змушена була виїхати з Криму і переїхати в Херсон. Наразі Ольга займається волонтерською справою, допомагає кримчанам, а також, як розповідає, молиться за доньку, яка за власним бажанням пішла на фронт боронити Україну від окупантів.