Об’єднання громад на Херсонщині: чутки, страхи та перепони

20 Лютого 2019, 21:16

Що заважає об’єднанню громад, і не тільки на Херсонщині, обговорювали 20 лютого у медіа-центрі «IPC-Херсон».

Під час круглого столу «Громадське посередництво заради формування нових об’єднаних міських громад» експерти представили результати моніторингу в 5-ти регіонах України (Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях) з питань формування ОТГ на базі обласних центрів, міст обласного значення.

«Ми взяли абсолютно різні області. Є області, які знаходяться серед лідерів, – Хмельницька, Чернігівська. Є області, які показують середній результат, наприклад, Чернівецька. А є області, які відстають. Це Херсон, Черкаси. Але я наприклад не вважаю, що Херсон та Черкаси відстають. Насправді процес об’єднання громад відбувається так, як він повинен відбуватися. Є певні проблеми. Час покаже, для нас це дуже складна реформа», – зазначив спікер Ігор Баб’юк, керівник проекту «Громадське посередництво заради формування нових об’єднаних територіальних громад».

Серед причин, що заважають громадам об’єднуватися, під час обговорення експерти назвали небажання додаткового навантаження на бюджет, небажання позбавитися впливу на розподіл фінансового та матеріального ресурсу, страх втратити монополію на владу. У заході взяли участь депутати Херсонської міської ради, голови сільських рад, фахівці з місцевого самоврядування Херсонщини, представники обласного Комітету виборців України, журналісти.