Мангер звинуватив екс-главу кримського главку СБУ в причетності до вбивства Гандзюк. СБУ називає це наклепом

13 Лютого 2019, 08:20

Глава облради Херсонській області Владислав Мангер, підозрюваний в організації вбивства Катерини Гандзюк, звинуватив в організації нападу на активістку екс-главу кримського главку СБУ в Херсоні, генерал-майора Данила Доценко. В СБУ назвали це наклепом, і не виключають, що заява Мангера – спроба домогтися передачі справи в інший правоохоронний орган.

За словами спікера СБУ Олени Гітлянської, «єдиною метою (Мангера, – ред.) було намагання невілювати той великий обсяг доказової бази, яку проти нього зібрала Служба безпеки України та добитися передачі справи в інший правоохоронний орган».

«Шановні журналісти! Через велику зацікавленість заявою Голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера щодо причетності до нападу на Катерину Гандзюк керівника департаменту СБУ Данила Доценко – наголошую: заява Мангера, обґрунтовано підозрюваного в організації вбивства активістки Гандзюк, зроблена під час судового засідання з обрання йому міри запобіжного заходу викликає навіть не здивування, а обурення. Вона є абсурдною, безпідставною та наклепницькою», – пише Гітлянська у Facebook.

«Мені відомо про те, що Катерина тісно співпрацювала зі службою безпеки України та знаходилася у прямому підпорядкуванні генерала СБУ Данила Доценка. Заявляю, що в особистій бесіді Данило Доценко неодноразово повідомлював мені про свою особисту ненавість до партії «Батьківшина». Особисто Доценко створив на території Херсонської області декілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу та рекетом і вимаганням. І неодноразово затримувались поліцією. Але після втручання особисто Доценка відпускалися. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини та використання цієї страшної трагедії в політичних цілях», – заявив під час засідання в Шевченківському районному суді в середу, 13 лютого, Владислав Мангер.

Даниил Доценко, фото: Новое Время

За версією Мангера, на Гандзюк напали, щоб дискредитувати органи поліції.  

На питання судді, звідки у нього інформація про причетність Доценка до справи, Мангер прямо відповідати не став, проте запевнив, що його адвокати збирали докази і нададуть їх пізніше.

Відомо, що на початку червня 2016 року Доценко очолив Кримське управління СБУ, яке відновило свою роботу в Херсоні.

14 лютого 2017 року Доценко очолив управління СБУ в Херсонській області.

21 серпня 2017 року президент України Петро Порошенко призначив Доценко начальником департаменту захисту національної державності СБУ, а 23 серпня 2018 присвоїв йому звання генерал-майора.

Мангер також додав, що вважає справу проти нього політично-мотивованою, щоб дискритувати партію “Батьківщина”.

Нагадаємо,

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з kпідозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • 30 січня Андрій Гордєєв назвав«провокацією» заяву Віктора Гандзюка. Він звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Владислава Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру.