Херсонський суд скасував арешт майже 21 тисячі масок, які під час карантину з намагалися вивезти в Ізраїль

17 Липня 2020, 10:30

Слідчий суддя Херсонського міського суду Дмитро Гонтар задовольнив клопотання адвоката Данила Дробікова про скасування арешту, накладеного на 20 970 штук респіраторних масок, які ТОВ «СП «Агент-Експортер» намагалося вивезти в Ізраїль у березні.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Херсонського міського суду від 17 червня 2020 року.

Респіратори із позначенням «3m VFlex Tm 9161E EN149:2001 FFP1NRD» були арештовані ухвалою суду від 23 березня 2020 року, одразу після початку карантину. Слідство вважало, що підприємство протизаконно намагалося експортувати маски до Ізраїлю: порушуючи постанову КМУ № 214 від 11.03.2020, було задекларовано на експорт медичні маски, «класифікація яких вказано в постанові як заборонені до експорту». Маски були вилучені в аеропорту Херсона.

Під час судового засідання 17 червня адвокат Дробіков надав суду відповідь на адвокатський запит Державної служби України з лікарських засобів та контролю, у якій було вказано, що дані респіратори не є медичними виробами та щодо них відсутня відповідна інформація в Державному реєстрі.

Крім того, за три місяці розслідування в рамках кримінального провадження жодній особі не повідомлено про підозру. Прокурор заперечував проти скасування арешту.

Скасовуючи арешт, суддя посилався на те, що дані респіратори належать до виду протиаерозольних фільтруючих напівмасок, тобто не є медичними виробами, зазначені обставини не були спростовані прокурором. Отже, немає і порушення постанови Кабміну про заборону експорту.

Нагадаємо, що на Херсонщині суд оштрафував чоловіка за те, що був на вулиці без маски.